Business Hi-Tech

Calatorie in lumi viitoare

24.03.2004, 00:00 9



Intotdeauna am urmarit fascinata filmele in care actorii manevrau gadgeturi. Nu-mi placea neaparat subiectul sau protagonistii dar echipamentele da. Cu timpul, am incercat sa urmaresc daca ceea ce regizorii si scenaristii "vedeau" ca fiind posibil intr-o lume viitoare, se transforma in realitate. Mai tarziu mi-am dat seama ca, de fapt, unele echipamente chiar existau. Bineinteles sub forma de concept prin laboratoarele producatorilor. Nu stiu cate astfel de idei au murit pe planseta, dar cert este ca majoritatea "jucariilor" pe care le-am vazut in filme au aparut, in cele din urma, modificate mai mult sau mai putin in magazine.



Dar conceptele hi-tech nu se rezuma numai la echipamente fizice, cum ar fi brichetele care trag sute de fotografii. Sa luam un exemplu: a-i vorbi computerului care sa iti raspunda la randu-i cu o voce umanizata tinea la un moment dat tot de domeniul fictiunii.



Tehnologiile de acest gen sunt pe bancul de lucru al celui mai mare producator de software, Microsoft. Aproximativ 700 de cercetatori lucreaza la inventarea de programe sau tehnologii care sa ajute omul sa comunice cat mai usor cu "masina", fie ea computer, smartphone sau organizator personal.



Daca in urma cu doua decenii, Bill Gates nici nu ar fi indraznit sa viseze la procesoare de 3 GHz sau la calculatoare care cantaresc sub doua kilograme, acum "vizionarii" spun ca, in cinci ani, pe un laptop se vor putea stoca nu mai putin de 1 TB de date (peste 1.000 de gigabytes).



Microsoft anunta ca in foarte scurt timp vom putea comunica direct cu calculatorul. Producatorul american lucreaza deja la un soft, MindNet, care poate determina computerul sa invete limbajul utilizatorului. Suna a soft de recunoastere a vocii dar e mai mult decat atat. Computerul va fi in stare nu numai sa inteleaga cuvintele dar si contextul in care acestea sunt rostite. MindNet ar putea sta, pe viitor, la baza unui program traslator universal. Traducatorii nu trebuie insa sa-si simta in pericol slujbele pentru ca "va trece insa foarte mult timp pana cand softul va inlocui translatorii umani", ne linisteste Behrooz Chitsaz, senior program manager la Microsoft Research. Chiar daca nu va fi in stare, deocamdata, sa faca fata unor videoconferinte in direct, MindNet ar putea fi utilizat pentru cazurile in care este necesara traducerea, fara pretentii, a unei cantitati mari de documente.



Daca translatorul universal perfect este inca la multi ani departare, programele pentru gasirea de informatii avanseaza mult mai rapid. Cu zece ani in urma nu ne-am fi inchipuit ca un simplu motor cum e Google, spre exemplu, ne va aduce de peste mari si tari informatii a caror cautare intr-o biblioteca sau arhiva ne-ar fi luat cateva zile sau poate luni. In viitor, regasirea informatiilor se va face intr-un mod si mai usor si mai rapid decat apasarea butonului "search" pe Google. Specialistii de la Microsoft lucreaza la o tehnologie care permite cautarea de informatii in toate mediile la care are acces utilizatorul (web, reteaua organizatiei, CD-uri, fisiere "pierdute" pe hard). Necesitatea unei astfel de tehnologii vine chiar din tendinta PC-urilor de a-si multiplica rapid capacitatea de stocare si, in consecinta, volumul de date pe care il manevreaza. Ca urmare, utilizatorul va putea cere computerului sa-i caute, spre exemplu, articole despre consecintele poluarii simultan pe Internet, pe site-urile accesate in ultima luna, prin e-mail-urile primite in ultimele doua saptamani, pe hard-discul propriu si pe DVD-ul care tocmai a fost introdus in unitate.



Cererea tot mai mare de echipamente portabile, de mici dimensiuni au facut ca specialistii producatorului american sa se gandeasca si la posibilitatea de a naviga mai usor pe Internet cu un astfel de dispozitiv. Tehnologia, numita sugestiv SmartBrowse, elimina problema scroll-ului (plimbarea cu cursorul pe bara din lateralul sau din josul pagini web), extrem de nesuferita cand vrei, spre exemplu, sa-ti trimiti un e-mail de pe un smartphone. In functie de marimea ecranului dispozitivului, pagina web se incarca in intregime iar utilizatorul poate alege zona de pe pagina unde vrea sa ajunga.



Computerele vor invata chiar sa-ti deseneze o "harta" cu contactele personale prezente in agenda Outlook-ului. Astfel, daca esti manager si primesti 100 de mesaje in cele doua zile in care nu te afli la birou, calculatorul ti le va organiza si iti va spune care este relatia ta cu expeditorii mesajelor, care sunt persoanele cu care ai comunicat cel mai des in ultimul timp si care sunt e-mail-urile prioritare.



Grafica va schimba si ea total interfata intre computer si utilizator. Am putea in scurt timp sa navigam 3D prin Windows. Cum vine asta? E simplu: in loc sa ai ferestre 2D pe ecran, vei putea sa-ti organizezi aplicatiile deschise sau favoritele din Internet Explorer pe pereti. Ati citit bine: pe pereti. Ecranul se va transforma intr-un fel de camera iar ferestrele aplicatiilor intr-un fel de tablouri. Aproape ca intr-un muzeu.



Noile tehnologii grafice vor conduce la aparitia unui nou gen de albume foto digitale, tot in trei dimensiuni, care iti vor da posibilitatea sa intri pur si simplu in imaginile pe care le-ai surprins in vacanta de vara pe care ti-ai petrecut-o la mare si sa te plimbi prin ele pentru a-ti reaminti imprejurarile si imprejurimile.



Grafica pe computer va rivaliza cu realitatea. Vei putea stoca tot Internetul pe calculator iar din dial-up va ramane o gluma. Nu va vine sa credeti? Doar timpul va demonstra daca vizionarii de la Microsoft au sau nu dreptate. iuliana.susanu@zf.ro

Cele mai citite ştiri