Business Hi-Tech

Ce este in voga la CeBIT?

Ce este in voga la CeBIT?

Click pentru imaginea marita

06.03.2008, 20:39 15

CeBIT, targul anual dedicat industriei IT si telecom ce se desfasoara in perioada 4 - 9 martie in orasul german Hanovra, reprezinta oportunitatea ideala pentru marile companii de IT de a-si prezenta cele mai noi produse si inovatii.
Desi numarul expozantilor a scazut la putin peste 5.800, acestia au reusit sa atraga atentia vizitatorilor in special prin gadget-uri inedite, precum ochelari de inot cu camera video integrata, laptop-uri si telefoane mobile fashion sau carcase de computere din bambus. Compania taiwaneza Asus a fost o prezenta foarte activa, prezentand doua smartphone-uri de top, o noua versiune a laptopului EEE PC si un computer realizat partial din bambus, pentru a fi in linie cu trendul "green" (ecologic) al industriei IT&C.
Noul notebook compact EEE PC dispune de un ecran mai mare, cu diagonala de 9 inchi (22,9 centimetri), are 1 GB memorie RAM, insa nu utilizeaza un hard disc traditional, ci o unitate SSD (Solid State Drive), cu capacitatea de 12 GB. Pretul de vanzare al laptop-ului va fi de aproximativ 400 de euro.
Smartphone-ul M930 al companiei, care aduce aminte de seria Communicator de la Nokia, este un terminal 3,5G (HSDPA), ce dispune de conectivitati Wi-Fi si Bluetooth, camera de 2 megapixeli si slot pentru cardurile microSD. Produsul va fi disponibil in trimestrul al doilea al acestui an, la un pret de aproximativ 900 $ (592 de euro). Asus a extins parteneriatul detinut pe segmentul laptopurilor cu producatorul de automobile Lamborghini, lansand smartphone-ul complet touchscreen ZX1.
Acesta are specificatii similare cu M930, dar dispune in plus de un modul GPS si va costa 1.500 $ (987 de euro).
In timp ce incearca in continuare sa evite oferta de preluare ostila din partea Microsoft, Yahoo! a lansat OnePlace, o aplicatie pentru telefoane mobile, care permite utilizatorilor sa isi gestioneze dinamic lista preferata de site-uri vizitate (bookmark-uri).
Compania americana AMD (Advanced Micro Devices) a lansat primele sale procesoare realizate in procesul de fabricatie de 45 de nanometri, in incercarea de a ajunge din urma rivalul Intel.
In timp ce majoritatea companiilor internationale s-au axat pe gadget-uri si produse ecologice, firmele romanesti prezente la CeBIT s-au orientat spre solutii si servicii.
La editia din acest an a CeBIT participa si 32 de companii si institutii din Romania, printre care se numara ANIS (Asociatia patronala a industriei de software si servicii), AroBS Transilvania Software, Pentalog High Tech, Rack-Soft, Romsoft (Depozitul de Calculatoare) sau Topex. Romania se afla la cea de-a cincea participare cu un stand national.
Compania Gecad ePayment, parte a grupului Gecad, a lansat o noua versiune a aplicatiei Avangate Reseller Management System, un instrument de tip SCM (managementul canalului de distributie), care se adreseaza in special distribuitorilor de software. Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), a anuntat ca cel putin 10% din cei peste 20 de milioane de clienti ai operatorilor de telefonie mobila din Romania doresc sa vizioneze programe de televiziune pe propriile terminale.
"Impreuna cu Ministerul Comunicatiilor, pregatim trecerea la televiziunea digitala, ocazie cu care vom crea si conditiile tehnice pentru introducerea televiziunii mobile", a spus Georgescu. Atat oficialul ANRCTI, cat si Karoly Borbely, ministrul comunicatiilor, au precizat ca au mari asteptari de la introducerea tehnologiei WiMAX pe piata locala. Anul trecut, firmele romanesti care au participat la targ au obtinut contracte de export de 4 mil. euro.