Business Hi-Tech

CG&GC sparge gheata in leasingul pentru IT si de comunicatii

22.01.2004, 00:00 25

In Romania ultimilor ani si-au facut loc timid cateva solutii de finantare prin leasing pentru firmele care au dorit sa-si cumpere calculatoare. In general, leasingul era oferit chiar de vanzator iar clientul trebuia sa faca ultima plata in maximum un an. Incepand de la sfarsitul anului trecut si, oficial, de ieri, companiile au posibilitatea sa-si finanteze proiecte tehnologice complete prin noua firma CG&GC Leasing.
Noul jucator de pe piata leasingului si deocamdata singura companie din sector care acorda solutii de finantare pentru proiecte IT&C a fost creata de CG&GC Intelligent Technology SA, firma detinuta in mare parte de sotii Claudia si Cornel Giurgea.
"Nu finantam firme care nu au bani, ci firme care stiu sa-si foloseasca banii mai ales in afacerea principala si vor un partener pentru proiecte tehnologice", afirma Cornel Vintila, vicepresedinte la CG&GC Leasing.
Banii pentru finantarea proiectelor vor proveni de la diverse insitutii financiare, in principal banci romanesti. "Deja avem o prima linie de credit de 500.000 de euro", a precizat Vintila. Printre institutiile cu care lucreaza deja CG&GC Leasing sunt Demir Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania si Banca Ion Tiriac.
Plafonul maxim de finantare a unui proiect mic IT&C pentru companii mici si mijlocii este de 150.000 de euro. Pentru proiecte mai complexe se poate merge si pana la trei milioane de euro.
Perioada de leasing este de unul pana la cinci ani iar dobanda la lei va fi de 25%. La euro se va practica o dobanda anuala de 8,5%, a precizat Cornel Giurgea, presedintele grupului CG&GC.
Proiectele care pot fi finantate prin leasing pot avea atat componenta hardware (achizitionarea de calculatoare) cat si software, cum ar fi implementarea unui program pentru gestiunea resurselor companiei sau de comunicatii.
"Putem gasi solutii de finantare pentru proiecte si pe cinci ani dar numai cu o retehnologizare la trei ani", spune Cornel Giurgea. Furnizorul principal de solutii IT&C va fi CG&GC IT, compania care detine si 100% din firma de leasing.
"Vom lucra insa si cu alte companii concurente cu CG&GC IT daca e cazul", a precizat Cornel Vintila.
Pentru 2004, CG&GC Leasing isi propune sa ofere finantare pentru proiecte in valoare de trei milioane de euro.
Afacerea familiei Giurgea a inceput in 1990 cu vanzarea de echipamente IT. Cu timpul, s-a dezvoltat si a patruns si in alte domenii cum ar fi comercializarea de servicii si terminale de telefonie mobila sau solutii de gestiune a afacerilor.
Potrivit datelor furnizate de CG&GC, pe piata romaneasca, 90% din finantarile prin leasing se indreapta catre sectorul auto, 5% catre procurarea de utililaje industriale si numai 0,63% catre achizitionarea de echipamente (unde sunt incluse nu numai calculatoarele ci si, spre exemplu, aparatura medicala).
CG&GC IT a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 8,8 milioane euro, in crestere cu 22% fata de 2002 cand veniturile totale ale firmei se ridicau la 7,2 milioane de euro. "Estimam profitul pe 2003 la aproximativ 2% din cifra de afaceri", a precizat Cornel Giurgea. In acest an, firma se asteapta la o cifra de afaceri de 10 milioane de euro.
Compania este detinuta in proportie de 80% de familia Giurgea iar 10% din capital apartine unui om de afaceri canadian, Leo Leering. Restul de 10% din actiuni sunt impartite intre cativa manageri din cadrul CG&GC IT.
iuliana.susanu@zf.ro

Cele mai citite ştiri