Business Hi-Tech

Concerte luate la pachet

05.05.2004, 00:00 14



Tehnologia digitala a extins statutul de instant dincolo de cafea: mesaje, fotografii cu telefonul mobil sau site-uri Internet care raspund imediat la intrebari. Si e doar inceputul.



In foarte multe cluburi de noapte unde se asculta muzica sau in sali de concerte, spectatorii pot cumpara la plecare, inregistrat pe CD, concertul la care tocmai a asistat si care inca le rasuna in urechi. In anii '80 David Griner, un avocat din Texas, a plecat de la un concert al lui Bruce Springsteen cu regretul ca pe drumul spre casa muzica va fi doar o amintire. Din aceasta frustrare i-a venit o idee care acum revolutioneaza lumea fanilor de spectacole live: inregistrarea instant a spectacolului.



El si fratele sau au primit primul patent pentru a crea "inregistrari in timp real a spectacolelor". Tot procesul se bazeaza pe microfoane plasate pentru a capta sunetul cat mai bine, echipament si software pentru a procesa sunetul si apoi inscriptoare de CD-uri. "Chiar organizarea tehnologiei de scriere a CD-urilor face toata treaba. Cum se termina o melodie noi incepem sa o inregistram pe CD astfel incat la sfarsitul concertului mai avem de scris doar ultima melodie. Nu cred ca publicul ar fi asteptat cel putin jumatate de ora dupa spectacol pentru a cumpara inregistrarea" - explica Griner metoda prin care lucreaza.



Dar sistemul gandit de fratii Griner nu este singurul pentru realizat inregistrari instant la concerte, pentru ca exista si alte companii licentiate in acest sens dar si unele la care dureaza cateva zile pana livreaza materialul.



Compania Instant Live a cumparat licenta chiar de la fratii Griner si estimeaza ca in jur de 20% din publicul de la spectacole cumpara si inregistrarea show-ului respectiv. Statisticile realizate in acest domeniu estimeaza ca anual publicul cheltuie peste 400 de milioane de dolari pentru accesorii ca tricouri, postere sau alte suveniruri de la concerte, asa ca toata lumea spune ca fratii Griner au inventat "the next best thing".



Cei doi frati doreau doar un mod de a pastra amintirea spectacolelor date de formatiile lor favorite. "Ideea care ne-a adus pana aici este ca eu sunt un mare fan al concertelor, si voi fi mereu. Formatiile pe care eu le ascult creeaza pentru public un spectacol pe care numai acolo il poti auzi. CD-urile din studio nu vor avea niciodata dialogul cu publicul si restul ambiantei. Aceasta senzatie vroiam sa o prind si sa o iau cu mine" - a spus David Griner despre ideea pe care altii au vazut-o in primul rand comerciala.



Pe masura ce aceasta industrie a avansat cea mai mare opozitie au intampinat din partea caselor de discuri care se temeau ca le vor scadea vanzarile de albume. Griner insa nu e de acord cu ei pentru ca "oameni care cumpara sunt fani care deja au albumele. Aceste CD-uri sunt cel mai valoroase pentru cei care au fost deja la spectacol".



Dar chiar si David Griner admite ca sunt anumite limite in sensul ca "la un concert de Britney Spears sistemul nostru nu ar fi prea popular. Ea canta la fel ca pe albumul de studio si de aceea toate concertele suna la fel".  andrei.dora@zf.ro