Business Hi-Tech

Creionul electronic recupereaza terenul pierdut in fata tastaturii

24.11.2004, 00:00 244



Popularitatea echipamentelor mobile de buzunar (palmtop, PDA) si a TabletPC-urilor a facut ca tastatura, cea mai raspandita forma de comunicare cu calculatorul sa piarda prim planul in favoarea creionului digital.



Desi portabilitatea ar fi trebuit sa influenteze decisiv si intr-un timp scurt schimbul de informatii digitale, succesul a fost sub asteptari. Eliminarea tastaturii sau reducerea ei la o forma virtuala actionata tot cu creionul digital a condus impreuna cu pretul destul de mare la o "timiditate" din partea cumparatorilor interesati de dispozitivele enumerate mai sus.



Creionul electronic este usor de folosit atunci cand trebuie sa deschizi o aplicatie sau sa dai o comanda care nu necesita decat indicarea si atingerea unui buton de pe ecranul PDA-ului. Cand vine insa vorba sa scrii un text totul devine brusc extrem de dificil, folosirea tastaturii virtuale fiind un chin, iar recunoasterea literelor introduse manual, chiar si in cazul in care te stradui sa scrii citet, ramane o loterie, ce-i drept, cu sanse mai mari decat la 6 din 49. Recunoasterea scrisului de mana este dificila de multe ori si pentru cel care scrie, deci nu trebuie sa ne mire ca nici calculatorul nu o poate face. Indemanarea se capata greu dar, chiar si dupa o perioada indelungata de folosire atentia ti se indreapta in proportie mai mare de 60% spre cum scrii si nu spre ce scrii.



Folosirea cat mai eficienta a creionul digitalui, un instrument cu un potential deosebit, este subiectul cercetarilor conduse atat in mediile universitare, dar mai ales de catre marile companii ce comercializeaza PDA-uri sau TabletPC-uri: IBM si Microsoft.



Pe site-ul IBM dedicat proiectelor de cercetare in derulare si celor mai noi tehnologii dezvoltate de Big Blue, au aparut informatii despre SHARK (Shorthand-Aided Rapid Keyboarding). Acesta este un program ce inlocuieste tastatura virtuala a unui TabletPC cu una mai prietenoasa pentru utilizatorii creionului electronic. Ceea ce este special la aceasta tastatura este faptul ca literele sunt asezate intr-o grila hexagonala, intr-o cu totul alta ordine decat cea obisnuita, tinand cont de cele mai comune combinatii. Utilizatorul plimba creionul digital peste tastele virtuale desenand forme. Dupa fiecare forma desenata, pe ecran ramane pentru o secunda urma creionul digitalui permitand utilizatorului memorarea ei. Bineinteles, forma nu este memorata voluntar, ci prin exercitiu. Curba de invatare este foarte rapida, in cateva minte de folosire utilizatorul retinand deja formele necesare pentru scrierea unor cuvinte uzuale. Fraze intregi pot fi scrise folosind acest program in doar cateva secunde, un utilizator obisnuit ajungand la performante apropiate de cele ale unei dactilografe profesioniste. Pentru cei cu mai putina indemanare si pentru incepatori, programul are o baza de 8000 de cuvinte (forme de cuvinte) comune cu care sunt comparate cele introduse de utilizator. De asemenea, anumite litere au o probabilitate scazuta sa se afle alaturate. Programul recunoaste aceste litere si corecteaza forma desenata de utilizator. Din testele efectuate s-a observat ca un incepator poate invata sa execute rapid 15 forme de cuvinte in primele 45 minute de utilizare. Invatand 100 de forme, se acopera 40% din cuvintele comune.