Business Hi-Tech

Crestere de 700% la SMS-urile trimise prin Orange

13.02.2004, 00:00 18

Romanii au expediat anul trecut prin reteaua de telefonie mobila a companiei Orange peste 800 de milioane de mesaje de tip text (SMS). Operatorul de la Bucuresti a fost astfel decretat de compania-mama din Franta, Orange, drept filiala cu cea mai rapida crestere a traficului de SMS-uri in 2003.
Clientii Orange Romania au trimis anul trecut 853 milioane de mesaje SMS, cu 700% mai multe decat in anul anterior. In 2002, din reteaua operatorului roman plecasera numai 119 milioane de mesaje de tip text.
Evolutia acestor cifre s-a datorat promotiilor practicate de Orange Romania in timpul carora tariful la mesajele SMS era mul mai mic decat cel normal (in general 3 centi in loc de 7 centi). Tarifele scazute au dus la cresterea spectaculoasa a numarului de SMS-uri mai ales in timpul verii, precizeaza un raport emis de compania-mama Orange.
In trimestrul al treilea s-a petrecut o adevarata explozie. Astfel, daca in perioada aprilie-iunie 2003 se expediasera din reteaua Orange Romania numai 51 de milioane de SMS-uri, in lunile de vara (iulie-septembrie) numarul lor a ajuns la 650 de milioane.
Fenomenul a fost favorizat si de cresterea numarului de clienti la nivelul intregului an. "Compania a castigat tot in cursul anului trecut peste un milion de noi utilizatori pentru serviciile sale in timp ce expedierea de SMS-uri a devenit un fenomen national in Romania mai ales in a doua jumatate a anului trecut", se arata in raportul operatorului de telefonie mobila.
Comparativ, din toate retelele grupului Orange, au fost trimise in 2003 14 miliarde de mesaje, cu 15% mai multe decat in 2002 cand cifra ajunsese la 12 miliarde de SMS-uri.
Peste 4,9 miliarde de mesaje text au fost expediate de catre clientii Orange din Marea Britanie iar aproximativ 4,5 miliarde de catre cei din Franta. Comparativ cu 2002, britanicii au expediat cu 200 de milioane mai multe SMS-uri iar francezii cu aproximativ 25% mai multe. Cresteri remarcabile s-au mai inregistrat in retele din Elvetia si din Slovacia. Elvetienii au trimis 848 de milioane de mesaje text in 2003 desi in anul anterior nu dadusera banii decat pe 133 milioane. In Slovacia cresterea a fost de aproximativ 25% la numarul de SMS-uri expediate.
Mesajele multimedia-MMS ( text, imagine, sunet) au prins mai bine deocamdata in Marea Britanie si Franta. In primul trimestru al anului trecut, clientii din cele doua tari expediasera peste un milion de mesaje insotite de fotografii dar in ultimele trei luni numarul ajunsese la peste noua milioane de MMS-uri.
iuliana.susanu@zf.ro

Cele mai citite ştiri