Business Hi-Tech

Cu laboratorul foto Canon in geanta

05.05.2004, 00:00 19



Mare minune tehnica asta, aud zilele trecute din gura unui pasionat de fotografii care, pe vremuri, isi construise acasa un laborator foto in care isi developa propriile lucrari. Se referea exact la sistemul de printare directa pe care il folosesc acum camerele foto digitale Canon.



Noi am testat un astfel de sistem si riscam o concluzie de inceput: functioneaza si chiar foarte bine. Culorile nu sunt cele care apar pe fotografiile clasice, realizate cu aparatul pe film si scoase la atelierele foto profesioniste dar avantajul de a avea totusi un laborator la purtator este imbatabil.



Sistemul de print direct a fost format dintr-un aparat Canon PowerShot S1 IS, abia aparut pe piata romaneasca, si imprimanta Canon CP300.





Cu obiectivul pe porumbelul de pe coltul casei



Sa le luam pe rand. Camera, clasificata de producator la categoria compacta, este intr-adevar suficient de mica dar, in ciuda acestui fapt, nu poate fi operata in unele situatii cu o singura mana.



Are rezolutie maxima de 3,2 megapixeli dar ceea ce surprinde cel mai mult este zoom-ul. Cel optic ajunge la 10x, destul de mult pentru un aparat compact. Pentru fotografii mai conservatori, zoom-ul total de 32x este echivalentul, la aparatele clasice, a intervalului 38-380 mm. Cu alte cuvinte, poti lejer sa imortalizezi porumbelul care sta p coltul casei de peste drum.





Functie video pentru paparazzi



Rezolutia imaginilor poate fi fixata din meniu pe patru categorii. La categoria L pozele sunt realizate la rezolutia maxima de 2048 x 1536 de pixeli. Pe un card de 32 MB (neaparat Compact Flash pentru ca aparatul numai cu acest standard functioneaza) incap 18 fotografii. Pentru vacante e nevoie insa de un card de cel putin 256 MB daca nu chiar si de un laptop pe care utilizatorul sa descarce imaginile pe care nu le vrea in forma fizica, pe hartie.



Aparatul mai lucreaza cu doua categorii de rezolutii medii (M1 si M2) la care imaginile sunt "trase" cu 1600 x1200 de pixeli (cam 30 incap pe cardul de 32 MB), respectiv cu 1024 x 768 (in acest caz pe memoria digitala incapand 53 de poze).



La categoria S fotografiile sunt realizate la rezolutia 640 x 480 de pixeli, la care si un telefon mobil mai performant ajunge. In acest caz, in 32 MB intra cam 119 fotografii.



Aparatul mai stie sa filmeze si chiar sa faca zoom in timpul acestui proces. Spre deosebire de alte camere foto cu posibilitati asemanatoare, Canon PowerShot S1 IS dispune de o tehnologie "ultrasonica", dupa cum ii spun producatorii. Aceasta tehnologie face in asa fel incat, in timpul filmarii, modificarea zoom-ului sa se realizeze cu un zgomot abia perceptibil.



Pe 32 MB incap cam 17 secunde de film. Aparatul are si un neajuns: este un mare consumator de energie. A terminat o serie de patru baterii Panasonic alcaline in doua zile de utilizare moderata.





Print la minut



Daca nu ai la indemana un laptop sau un PC normal si nici nu vrei sa cauti prin oras un atelier foto care sa tipareasca poze digitale, o poti face singur. Iti trebuie o imprimanta Canon CP300.



Conectezi camera Canon la ea si poti printa orice imagine realizata cu aparatul foto. Nici nu ai nevoie de un calculator.



Atentie insa la ce tip de camera vrei sa legi la ea. Canon CP300 nu functioneaza decat cu aparatele Canon PowerShot sau cu orice model care are incorporata tehnologia PictBridge care permite tiparirea imaginilor direct pe imprimanta.



Imprimanta vine in pachet cu un cartus si cu hartie fotografica speciala, in forma de carte postala. Dupa imprimare poti rupe marginile laterale ale hartiei astfel incat poza (ramasa la dimensiunile 10 x 15 cm) arata exact ca o vedere pe care obisnuiai sa o trimiti mamei din vacanta.



Camera mai poate fi conectata la PC prin portul USB astfel incat sa poti tipari fotografiile mai vechi.



Tiparirea se realizeaza numai cu trei culori, galben, rosu si albastru. la finalul tiparirii, peste poza este depus un strat protector tot cu ajutorul imprimantei. Astfel pozele se vor deteriora mai greu decat daca ar fi scoase pe o imprimanta normala color, cu jet de cerneala. Am remarcat insa ca, spre deosebire de fotografiile clasice celor imprimate astfel le lipseste stralucirea. Tocmai pentru ca la tiparire sunt folosite numai trei culori. Cu un cartus poti tipari cam 36 de "carti postale".



Chiar daca sistemul are plusui si minusuri, avantajul net ramane cel al portabilitatii. Ambele aparate incap cu usurinta in geanta pe care o pregatesti pentru vacanta.



Cele doua echipamente sunt distribuite prin intermediul retelei Twister detinuta de compania Tornado Sistems.
iuliana.cerchez@zf.ro