Business Hi-Tech

Cu un voucher se poate face primavara. Dar la noi e mai greu

05.05.2004, 00:00 35



Ma aflam intr-o zi intr-un magazin de calculatoare. La raftul cu sisteme gata asamblate, un tata si un pusti. Sa fi avut copilul cam 7-8 anisori. Venisera sa cumpere un computer, destinat juniorului, care, evident, nu avea la ce sa-l foloseasca in afara jocurilor video. Parintele vorbeste cu vanzatorul si dupa cateva propuneri se hotaraste asupra unui anume model. Il ia si pleaca.



M-am venit in minte imediat raportul pe care o firma de cercetare il publicase cu cateva zile in urma si in care se spunea ca anul trecut cele mai multe calculatoare au fost vandute catre consumatorii individuali si catre firmele mici si mijlocii. Incurajatoare amandoua. Si episodul din magazin, dar si studiul. Si totusi, in Romania exista inca putini romani care au computer acasa. Potrivit unor date statistice auntate recent de autoritatile din domeniu, cam in 22% din numarul total al gospodariilor aflate in orase, exista cate un computer.



Ce sperante au muritorii neposesori de calculatoare? Unii asteapta programe guvernamentale. Recent, a fost anuntat si la Bucuresti un astfel de proiect dar nu a intrat inca in vigoare. In alte tari, astfel de programe au fost testate si au functionat. Ar putea fi aplicate si la noi astfel incat in cativa ani sa ajunga si romanii sa aiba cate un computer in fiecare casa?





Cuponiada computerelor



Propunerea actuala a autoritatilor suna cam asa: familiile cu venituri reduse care au in ingrijire elevi sau studenti in varsta de pana la 26 ani pot beneficia de sprijin financiar din partea statului, echivalent a 200 euro, pentru cumpararea unui calculator nou. Propunerea este inclusa intr-un proiect de lege aprobat de Guvern care mai precizeaza ca de acest ajutor vor beneficia familiile in care sunt elevi sau studenti din invatamantul de stat sau particular acreditat si care au un venit brut lunar pe membru de familie mai mic de 1,5 milioane lei.



La foarte scurt timp, au inceput comentariile. In general asupra acestei limite, considerata de foarte multi prea drastica pentru o familie astfel incat aceasta sa-si mai permita sa cumpere un calculator. Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, a precizat atunci ca limita ar putea fi modificata in cazul in care se va constata ca numarul persoanelor solicitante este redus.



Ajutorul ar urma sa fie acordat pentru cumpararea unui singur computer, indiferent de numarul elevilor sau studentilor dintr-o familie. Diferenta de bani necesara pentru acoperirea in totalitate a contravalorii calculatorului va fi suportata de catre cumparator. Pentru a beneficia de acest ajutor, elevii sau studentii ar trebui sa depuna documente doveditoare si o cerere la unitatile de invatamant in care sunt inscrisi.



Acestea la randul lor vor evalua eligibilitatea solicitantilor si le va elibera un document (voucher) pe baza caruia vor putea achizitiona calculatorul de la orice magazin din Romania. Apoi, ei va trebui sa dovedeasca faptul ca au cumparat computerul in termen de 30 zile de la primirea acestui document si nu vor avea dreptul sa instraineze aparatul timp de trei ani de la data cumpararii, in caz contrar urmand sa returneze ajutorul financiar primit.



Deocamdata, propunerea este in faza de proiect de lege, dupa cum spuneam, iar o Hotarare de Guvern si normele de aplicare a acesteia ar urma sa apara in cursul acestei luni. Fondurile necesare acordarii ajutorului financiar vor fi suportate din bugetul Ministerului Educatiei, pentru acest an fiind prevazuta o suma minima de cinci milioane de euro. Statisticienii spun ca numarul celor care ar putea apela la cupoanele pentru cumpararea de calculatoare s-ar ridica la 25.000 - 50.000.



Presupunand ca limita venitului pe familie va fi ridicata, tot mai raman de discutat cateva aspecte. Practic, nu prea poti sa-ti cumperi acum din magazinele romanesti calculatoare noi cu 200 de euro. Astfel, cei care vor avea nevoie de un computer si care vor putea pune mana pe un cupon, vor mai fi nevoiti sa puna din buzunar macar 100 de euro pentru un sistem modest. Dar unii nu dispun nici de acei 100 de euro. Nu mai vorbim de 200-300 sau mai mult in situatia in care si-ar dori un computer mai performant.



In acest caz, cumparatorul ar fi nevoit sa apeleze la un creditor, adica la o banca. O veriga in plus in sistem inseamna deja o complicatie suplimentara.



Chiar si daca face rost de 100 de euro pentru a completa suma de 300 cu care ar putea sa-si achizitioneze un computer, studentul sau elevul trebuie sa treaca prin proceduri extrem de anevoioase, conform actualului proiect de lege. La fel si furnizorii de echipamente.



APDETIC (Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor) care reprezinta interesele celor mai importanti furnizori IT cu activitate pe piata romaneasca propune insa o solutie mai simpla.



"Mecanismul de decontare este foarte important. Noi am propus ca, din momentul in care beneficiarul acestui cupon cumpara computerul de la magazin si pana la data la care magazinul isi poate recupera banii - contravalorea voucherului - riscul financiar sa fie asumat de o banca printr-un sistem de credit. La sfarsitul lunii banca isi recupereaza banii de la Ministerul de finante", explica Valentin Negoita, presedintele APDETIC.



In forma actuala insa, in "cuponiada" intervine Ministerul Educatiei (MEC) care deruleaza intregul program si aproba cererile de acordare a voucherelor in limita bugetului de cinci milioane de euro. Voucherul o data ajuns la beneficiar este prezentat de acesta la furnizorul de computere care preia creditul de 200 de euro (contravalorea cuponului) pana cand se va compensa cu MEC.



"Astfel interesul comerciantilor mari de calculatoare scade. Mai ales daca intervalul de timp care trece de la vanzarea sistemului si pana la decontarea contravalorii cupoanelor de catre minister depaseste o luna", spune Negoita.



Daca se vor depasi aceste probleme si programul ar intra in vigoare, "cuponiada" ar putea duce la cresterea cu cel putin 10% a pietei IT, mai apreciaza oficialul.



Cum au procedat insa altii?





Vouchere la aniversarea celor 16 ani



Astfel de programe al caror scop este sporirea gradului de utilizare a calculatoarelor au mai fost testate si prin alte tari, spune Gunther Junger, responsabil Intel in domeniul afacerilor guvernamentale.



"In Italia, spre exemplu, a fost derulat anul trecut, la initiativa Intel, un program, <PC per I Giovani>, care se adresa tuturor adolescentilor care implineau 16 ani. La aniversare acestia primeau un discount de 175 de euro pentru cumpararea unui PC", povesteste Gunther Junger.



Programul s-a derulat extrem de simplu. Fiecare elev de 16 ani primea la scoala tot un fel de cupon cu care mergea la magazin si isi cumpara un calculator mai ieftin. Efortul financiar al statului italian a fost astfel distribuit pe parcursul unei perioade mai mari, pe masura ce tinerii ajungeau la varsta mentionata in program.





Firma sponsorizeaza angajatul



Suedezii, recunoscuti pentru gradul inalt de tehnologizare si de utilizare a computerelor in randul populatiei, au apelat la alta solutie: Employee Purchase Programme. Dupa cum spune si denumirea, programul permite angajatilor sa cumpere un calculator de la compania pentru care lucreaza in conditii mai favorabile decat de pe piata. Achizitia a presupus un angajament pe termen de trei ani, timp in care angajatului i se deducea rata pentru calculator din salariul lunar. Pretul platit pe calculator nu includea TVA-ul, angajatul putandu-si astfel cumpara un PC din start mai ieftin.



Impactul care s-a facut observat aproape imediat a fost cresterea gradului de dotare cu calculatoare si, implicit, a competentelor in IT. Potrivit unui studiu realizat ulterior, 61% dintre cei care au apelat la acest program si-au imbunatatit abilitatile de utilizare a PC-ului, 65% dintre ei s-au familiarizat cu Internetul, 51% au invatat acasa, pe computer, lucruri care le-au folosit apoi in activitatea de la serviciu iar 77% recunosc ca au reusit sa-si rebalanseze timpul petrecut la birou si acasa.





Deducerea din veniturile impozabile



Un alt program care ar putea prinde si la noi ar fi cel pe baza caruia oricine isi cumpara un calculator pentru acasa sa-si poata deduce suma din veniturile globale impozabile. Exact ca in cazul renovarii locuintelor.



Surse din apropierea autoritatilor sustin ca un asemenea program ar putea fi adoptat cat de curand.





In 2003, romanii au cumparat aproape 285.000 de PC-uri



Revenind la piata, studiul elaborat de IDC pentru anul trecut arata ca vanzarile de calculatoare au crescut in 2003 cu 39,3% la numarul de unitati vandute si cu 22,6% ca valoarea a incasarilor, arata ultimul studiu realizat de compania de cercetare IDC. Raportul nu precizeaza cate calculatoare s-au comercializat in 2003 dar, stiind ca in 2002 s-au vandut 203.568 de bucati, putem aprecia ca anul trecut cifra a depasit 284.000.



IDC nu a precizat nici valoarea vanzarilor de PC-uri pe 2003 dar, dupa un calcul similar ajugem la 255,6 milioane de dolari. Potrivit IDC, in 2002 se vandusera calculatoare in valoare de 208,5 mil. $.



Anul 2003 a marcat si cateva schimbari de pozitii in clasamentele furnizorilor de calculatoare. Astfel, daca in 2002 Hewlett-Packard si IBM ocupau primul loc dupa numarul de unitati vandute, cu o cota de 13,8%, respectiv, 11,3%, anul trecut ambii producatori de renume mondial au fost devansati de o firma romaneasca, Flamingo Computers.



Noul clasament, pe 2003, arata ca Flamingo detine 14,1% din piata de PC-uri, dupa numarul de calculatoare vandute, urmata de HP cu 11,5% si K-Tech, un alt furnizor local, cu 8,8%. De remarcat ca IBM dispare din primii cinci clasati.



Raportat la valoarea PC-urilor vandute, clasamentul furnizorilor arata putin diferit. HP isi mentine pozitia de lider pe care o ocupa si in 2002, acum cu o cota de 17,9% si este urmata de IBM cu 11,5% si Flamingo Computers cu 10,5%.



Cea mai spectaculoasa crestere s-a inregistrat anul trecut la vanzarile de portabile (laptopuri), numarul unitatilor comercializate fiind cu 90,8% mai mare decat in 2002. La desktop-uri (calculatoare de birou), cresterea a fost de numai 35,1%, la unitati comercializate.



Majoritatea PC-urilor vandute anul trecut pe piata romaneasca erau dotate cu procesoare Intel (72%) si cu sisteme de operare Windows (85,7%). Numai 27,4% dintre calculatoarele vandute aveau procesoare AMD si mai putin de 13% functionau pe sistem de operare Linux.



Cele mai multe calculatoare au fost cumparate anul trecut de catre consumatorii din segmentul SOHO (small office, home office), adica aproximativ 40,9%. Sectorul companiilor de dimensiuni mici si medii a contribuit cu 36,8% la numarul total al PC-urilor vandute in 2003. iuliana.cerchez@zf.ro