Business Hi-Tech

DoCoMo a pierdut in Anglia

04.03.2004, 00:00 12

NTT DoCoMo vinde 20% din compania 3, operator de telefonie mobila de generatia a treia care activeaza pe piata britanica, scrie Financial Times. Prin retragerea operatorului japonez, fondatorul companiei, grupul Hutchison Whampoa din Hong Kong, ramane singurul actionar al firmei 3, precizeaza cotidianul britanic citand surse apropiate tranzactiei.
DoCoMo si Hutchison ar trebui sa ajunga la o intelegere privind pachetul de actiuni pana la sfasitul acestei luni. Operatorii poarta de mai mult timp discutii referitoare la vanzarea celor 20 de procente din capitalul companiei de telefonie mobila de generatia a treia dar pana acum negocierea s-a dovedit dificila. Hutchison, singura companie care ar putea sa cumpere pachetul de actiuni detinut de DoCoMo, are reputatia unui negociator foarte dur, mai scrie Financial Times.
Cumpararea participatiei DoCoMo va ingreuna situatia financiara a conglomeratului controlat de Li Ka-shing, cel mai bogat om din Asia. Hutchison a investit deja peste 22 de miliarde de dolari in operatiunile 3G din Europa si Asia.
DoCoMo, cel mai mare operator de telefonie mobila din Japonia, considera ca investitia in 3 nu a dat rezultatele scontate, de a extinde serviciile i-mode si 3G pe piata britanica.
Chiar daca tranzactia se va incheia cu succes, analistii spun ca este putin probabil ca DoCoMo sa-si recupereze investitia de 1,69 miliarde de dolari pe care a realizat-o in 3. Operatorul 3G are acum 210.000 de clienti, cu mult sub asteptarile Hutchison. Operatorul din Hong Kong a platit deja 90 de milioane de lire sterline (167 mil. $) catre KPN, grupul olandez de comunicatii, pentru participatia de 15% pe care acesta o detinea la 3. iuliana.susanu@zf.ro

Cele mai citite ştiri