Business Hi-Tech

Dupa trei ani, companiile hi-tech se pregatesc sa ciocneasca din nou paharele

07.01.2004, 00:00 13



Companiile din sectorul hi-tech se pregatesc sa sarbatoreasca din nou. Dupa Craciun a venit vremea toasturilor pentru rezultatele financiare din ultimul trimestru al anului trecut. Se anunta cresteri spectaculoase, media fiind de aproape 30%.



Producatorii din industria hi-tech inclusi in indicele S&P 500 ( vezi tabelul) vor anunta profituri pentru perioada octombrie - decembrie 2003 in medie cu 29% peste cele din trimestrul al patrulea al anului anterior. Estimarile apartin analistilor de la Thomson First Call, companie specializata in servicii pentru investitori, si exclud firma Lucent, furnizor de solutii de comunicatii.



Aproape 40% dintre toate companiile tehnologice incluse in indicele Standard&Poor's au anuntat deja ca se pregatesc sa anunte rezultate mai bune decat cele inregistrate in urma cu un an. In ianuarie 2003, numai 30% au oferit investitorilor vesti bune privind performantele ultimului trimestru fiscal.



De departe, performerii industriei tehnologice sunt producatorii de echipamente pentru retele si de cipuri, spun analistii. Explicatia e destul de simpla. Companiile care activeaza in aceste sectoare au fost cele mai grav afectate 2002 de recesiunea IT&C si era de asteptat ca dupa o perioada de cadere accelerata, cresterea din 2003 sa fie mai mare decat in cazul firmelor care au avut mai putin de suferit.



Astfel producatorii de echipamente de retea si de cipuri inclusi in Dow Jones Communications Technology and Semiconductor vor anunta cresteri de profit de peste 200% in ultimul trimestru din 2003. Cifrele exacte la care se asteapta analistii sunt 240% in cazul producatorilor de echipamente pentru retele si de 285% la fabricantii de cipuri. Ramane de vazut daca si piata va fi sensibila la aceste performante financiare.



Investitorii vor fi insa mai interesati de previziunile pe care firmele le vor face pentru 2004. Deocamdata, primul trimestru se anunta a fi destul de bun. Profiturile companiilor hi-tech incluse in S&P 500 vor creste in primele trei luni ale anului, potrivit analistilor, cu 38% in raport cu perioada similara de timp din 2003.



Vanzarile acelorasi firme au crescut si ele, chiar daca mai lent decat profiturile. Estimarile analistilor indica o crestere medie cu 9,7% a vanzarilor realizate in ultimul trimestru al anului trecut si cu 9,6% in primele trei luni ale lui 2004.



Dupa cum arata statisticile, ultima data cand s-a mai inregistrat o astfel de crestere in acest sector a fost in perioada octombrie-decembrie 2000.



Michael Dell ( presedintele producatorului de computere Dell), unul dintre cei mai conservatori manageri din topul producatorilor de echipamente informatice, declara recent ca se asteapta ca firmele sa cheltuiasca pe achizitia de echipamente IT cu 6% in urmatoarele 12 luni decat anul trecut.



Avand in vedere ca o mare parte a cresterii inregistrate de industrie in 2003 s-a datorat scaderii preturilor si sporirii cererii in segmentul consumatorilor individuali, o majorare a cheltuielilor IT in zona corporate ar putea da un impuls mult mai mare vanzarilor hi-tech.



Majoritatea firmelor hi-tech nu mizeaza insa prea mult pe aceasta crestere si se dovedesc a fi mai degraba prudente. Ca urmare, este posibil ca previziunile pentru primele trei luni sa fie si ele depasite cand se vor face calculele finale, undeva prin luna aprilie.



Daca trimestrul intai va fi unul bun, nu inseamna ca si tot anul se va mentine la acelasi nivel, spun analistii cei mai pesimisti. Cert e ca va exista o crestere dar nimeni nu se aventureaza deocamdata sa avanseze cifre prea mari. iuliana.susanu@zf.ro

Cele mai citite ştiri