Business Hi-Tech

Ericsson a facut profit de 3 mld. euro

14.02.2005, 00:00 14

Producatorul suedez de echipament telecom Ericsson a obtinut anul trecut un profit de 3,08 miliarde de euro, la incasari totale de 12,94 miliarde de euro, cu 12% mai mari decat in anul 2003.
In trimestrul patru al 2004, incasarile nete ale companiei au fost de 4,3 miliarde de euro.
"Anul 2004 a adus cea mai mare crestere a numarului de abonati la serviciile de telefonie mobila. Cu 300 de milioane de noi clienti, in prezent 27% din populatia lumii are acces la aceste servicii", a spus seful Ericsson , Carl-Henric Svanberg.
Pe termen lung, indicatorii de dezvoltare ai industriei se mentin intr-o pozitie solida, traficul de voce si date fiind in crestere constanta, ca rezultat al majorarii continue a numarului de abonati, a serviciilor noi, precum si scaderii tarifelor pentru abonati, spun oficialii companiei.
Vanzarile Ericsson in aria de servicii profesionale au crescut. Accesul la Internet in banda larga, in special pe retelele de telefonei fixa a inregistrat o crestere puternica, devenind serviciul cel mai cautat, pe majoritatea pietelor. Ericsson a incheiat acorduri comerciale de livrare de solutii pentru doua milioane de linii de acces IP in banda larga (cota de piata intre 15% si 20% la nivel mondial).
In trimestrul al patrulea, compania a incheiat contracte importante de tehnologia WCDMA in Statele Unite, Europa si Africa. In acest interval, au fost lansate comercial 11 noi retele WCDMA, totalul acestora ridicandu-se la 56. Dintre acestea, Ericsson este furnizor pentru 35 de retele. Numarul de abonati la serviciile oferite prin tehnologia WCDMA a crescut la nivel mondial de la aproximativ 10 milioane, la peste 16 milioane, in trimestrul patru.