Business Hi-Tech

Escrocherii cu actiuni Google

12.05.2004, 00:00 20

Nici nu a apucat Google sa se listeze pe bursa si deja tepele cu actiuni ale companiei care detine motorul de cautare online cu acelasi nume au inceput sa se inmulteasca.
Autoritatile americane l-au arestat si l-au pus sub acuzare pe Shamoon Rafiq pentru inselaciune. Olandez de origine, Rafiq a luat 2,8 milioane de dolari de la mai multe persoane carora le-a promis in schimb ca le va da actiuni Google de categorie B. Unul dintre cei pacaliti este directorul executiv al unui important telecom cu activitate globala, informeaza CNN, nedezvaluind insa numele acestuia.
Problema este insa ca Rafiq nu are acces la actiunile Google, compania nevanzand inca actiuni catre public. Rafiq a cheltuit toate cele 2,8 milioane de dolari pe bijuterii, in cluburile de noapte si restaurante, raporteaza The New York Times.
Escrocul le spunea investitorilor ca este absolvent al Universitatii Stanford si ca a fost coleg cu fondatorii Google si ca a lucrat la compania de investitii cu capital de risc Kleiner Perkins Caufield & Byers, unul dintre cei care au sustinut motorul de cautare inca de la inceputul existentei sale. Nici una dintre afirmatii nu s-a dovedit a fi conform cu realitatea. Pentru fiecare actiune de tip B preferentiala, Rafiq a cerut 12 dolari.
Google abia acum are intentia de a organiza o oferta publica care i-ar putea aduce un capital de 2,7 milioane de dolari. Pana atunci insa, olandezul care a vrut sa faca afaceri cu actiunile companiei americane este tinut in arest la New York.