Business Hi-Tech

Euro trage in jos SAP

15.01.2004, 00:00 16

Actiunile companiei germane de software SAP au pierdut 5% la bursa dupa ce producatorul numarul unu mondial de soft pentru afaceri a anuntat rezultatele preliminare pentru ultimul trimestru al anului trecut. Potrivit acestora, veniturile SAP au fost cu 3% mai mici comparativ cu octombrie-decembrie 2002, scrie presa internationala.
Raportul oficial arata ca veniturile din software obtinute de SAP in ultimele trei luni ale anului trecut, fara incasarile din serviciile de consultanta si mentenanta,  s-au ridicat la 930 milioane euro (1,2 miliarde de dolari). In trimestrul al patrulea din 2002, firma inregistrase in contabilitate venituri din vanzarea de soft de 958 milioane de euro.
Principalul vinovat al acestui usor declin este schimbarea raportului de putere intre euro si dolar. Daca rata de schimb intre cele doua valute ar fi ramas neschimbata in decursul anului 2003, atunci veniturile companiei germane ar fi crescut cu 4%, comenteaza reprezentantii SAP.
Veniturile totale ale companiei pentru ultimul trimestru al anului trecut au fost estimate la 2,2 miliarde de euro, in cadere tot cu 3% fata de intervalul corespunzator din 2002.
Oficialii estimeaza ca SAP a obtinut in tot anul 2003 venituri din soft de aproximativ 2,15 miliarde de euro la o cifra de afaceri totala de 7 mld. euro. Ambele cifre reprezinta o scadere fata de anul anterior. In cazul veniturilor din licente, declinul ar fi de 6% iar la cifra de afaceri de 5%. In 2002, cei doi indicatori ajungeau la 2,29 mld. euro, respectiv la 7,4 mld. euro.
In ciuda incasarilor aflate in declin, profitabilitatea SAP a crescut cu 4% la veniturile proforma pana la 27%, apreciaza reprezentantii producatorului german de software. Alte detalii referitoare la performantele financiare ale grupului vor fi anuntate pe 22 ianuarie.

Cele mai citite ştiri