Business Hi-Tech

Firmele IT , multumite de parcul de la Galati

21.04.2004, 00:00 29

Lansarea "Parcului pentru Tehnologia Informatiei" Galati, primul de acest gen din Romania, a fost apreciata drept "un succes" de catre reprezentantii companiilor care s-au instalat in aceasta locatie.
In parcul galatean s-au instalat companii precum Microsoft, Oracle, IBM, TotalSoft, UTI Grup sau Siveco.
In cele citeva saptamini de la inaugurare, Parcul pentru Tehnologia Informatiei a fost ocupat in proportie de 95%. Cladirea care adaposteste parcul este un fost imobil de birouri care apartine Navrom Galati.
Companiile care au preluat spatii nu platesc citiva ani chirie, insa se achita costurile pentru apa, caldura, energie electrica, salubrizare si paza, care sint de aproape cinci euro pe metru patrat. De asemenea, chiriasii achita separat costurile de telefonie si Internet.
"Concentrarea specialistilor sub acelasi acoperis este, insa, principalul cistig. Un numar de 30 de firme au ocupat deja spatiile in parc, iar 300 de persoane, in majoritate tineri, au aici o slujba bine platita, un climat de lucru optim si, cel mai important, contactul direct cu colegii si competitorii", a declarat ministrul comunicatiilor Dan Nica.
Parcul pentru Tehnologia Informatiei Galati a fost cofinantat de Guvern, cu 10 miliarde de lei, precum si de autoritatile judetene si locale, cu peste 32 de miliarde.
"In acest parc platim doar utilitatile si comunicatiile, ceea ce ne reduce costurile la 1 % din ce am plati in Bucuresti", a spus Alexandru Radosanu, reprezentant al companiei Siveco.
Presedinte UTI Grup, Tiberiu Urdareanu, a spus ca singura dificultate cu care s-a confruntat a fost cea legata de recrutarea fortei de munca bine calificate, insa acest lucru "s-a remediat".
"Am scapat de presiunea Bucurestiului si de cresterea inflationista a salariilor", a adaugat Liviu Dragan, director general la Totalsoft.
Silviu Hotaran, director general la Microsoft Romania, a spus ca accentul trebuie pus pe cercetare si pe invatamintul IT. El a recomandat firmelor romanesti de IT sa se orienteze catre obtinerea de contracte in strainatate, mai ales in Statele Unite.