Business Hi-Tech

Gecad ePayment: Tranzactiile online prin card vor creste la 10 mil. euro

Gecad ePayment: Tranzactiile online prin card vor creste la 10 mil. euro

Carmen Sebe, director executiv al ePayment: Ne asteptam ca anul viitor, odata cu diversificarea tipurilor de servicii si intrarea unor companii mari si acces la public larg, sa avem modificari - nu putem estima insa acum care vor fi acestea.

03.10.2006, 19:22 31

Tranzactiile online realizate prin card vor atinge valoarea de 10 milioane de euro in acest an, conform estimarilor realizate de Gecad ePayment, companie de procesare a platilor online. Anul trecut tranzactiile online realizate prin card au atins o valoare de 8 milioane de euro, conform Romcard, furnizor de servicii in domeniul tranzactiilor cu cardurile bancare. Totusi, pentru primul semestru, oficialii Romcard au precizat o valoare de numai 2,1 milioane de euro.
"In momentul de fata asteptam o crestere accelerata a pietei pana la sfarsitul lui 2006 si pe parcursul lui 2007", a declarat pentru ZF Carmen Sebe, director executiv al ePayment. Ea a adaugat ca aceasta crestere este explicata prin faptul ca in ultimul timp, din ce in ce mai multe companii mari apeleaza la solutiile de tranzactionare online prin card.
Din punct de vedere al valorilor tranzactionate online prin card, serviciile de turism (cazari si bilete de avion) ocupa primul loc, conform unui studiu realizat de ePayment in perioada august 2005 - august 2006. Pe locul doi urmeaza platile efectuate pentru serviciile telecom.
Conform oficialilor ePayment, cele mai multe tranzactii online prin card se realizeaza pentru accesul la continut, precum accesul la programe TV, abonamente publicatii - acestea generand 38% din total numarului de tranzactii. Pe locul doi din punct de vedere al numarului de tranzactii se afla serviciile telecom, urmate de serviciile de turism.
"Dupa cum am observat in ultimele trei luni, exista o crestere semnificativa a numarului de tranzactii pentru servicii de turism si servicii telecom. Ne asteptam ca anul viitor, odata cu diversificarea tipurilor de servicii si intrarea unor companii mari si acces la public larg, sa avem modificari - nu putem estima insa acum care vor fi acestea", a explicat Carmen Sebe.
Oficialii ePayment considera ca piata ar putea fi impulsionata de intrarea a cat mai multor companii mari cu portofoliul larg de clienti si vizibilitate crescuta la populatie.
O alta metoda de crestere a tranzactiilor online prin card este incurajarea companiilor mici si mijlocii, care ar trebui sa inceapa sau sa-si extinda afacerile online, conform oficialilor ePayment. ePayment a semnat ieri un parteneriat cu BRD Societe Generale prin care cele doua companii vor aborda segmentul companiilor mici si medii. Acordul va permite si gestionarea in comun a unor contracte de amploare in domeniul comertului electronic.
"Este vorba de un parteneriat strategic intre noi si BRD. Nu excludem alte parteneriate de acelasi fel cu alte banci, dar nici nu putem sa spunem ca avem in planurile de viitor semnarea unui nou parteneriat cu alte banci", a precizat Carmen Sebe.
BRD mizeaza pe cresterea cotei de piata in domeniul platilor pentru comert electronic la 25-30% pana la finele acestui an, fata de 20% in luna august, a declarat Geo Bavro, directorul de strategie si marketing al bancii.
Gecad ePayment estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de trei milioane de euro. In 2005, afacerile companiei s-au cifrat la aproximativ 100.000 de euro.