Business Hi-Tech

Google da 125 mil. $ celor care l-au acuzat de furt intelectual

02.11.2008, 18:45 25

Google, operatorul celui mai popular motor de cautare pe internet, va plati 125 mil. dolari (98 mil. euro) pentru a incheia procesele demarate in urma cu trei ani de mai multi autori si publisheri care au acuzat compania de "incalcare masiva a drepturilor de autor", scrie Financial Times.

Conflictul a inceput in anul 2005, dupa ce Google a demarat procesul de digitalizare al unor carti si a oferit consumatorilor fragmente din acestea, fara permisiunea detinatorilor drepturilor de autor.
Printre companiile care au dat in judecata Google se numara McGraw Hill, Simon & Schuster (care apartine grupului media CBS), John Wiley & Sons, Penguin si Pearson Education. Ultimele doua companii sunt controlate de catre Pearson, care detine si Financial Times. Incheierea proceselor ar putea face posibila crearea unui cadru legal pentru distributia online a milioane de carti in Statele Unite.
Google, care va detine permisiunea de a vinde utilizatorilor dreptul de acces la copiile digitale ale cartilor, va ceda 63% din incasari catre Book Rights Registry, o noua institutie de copyright modelata dupa ASCAP din industria de muzica.
Book Rights Registry va fi creata tot din suma platita de Google, a precizat David Drummond, chief legal officer al Google.
De asemenea, Google urmeaza sa ofere facultatilor si altor institutii publice din Statele Unite acces pe baza de abonament la cartile digitalizate, in timp ce librariile vor putea accesa continutul gratuit.