Business Hi-Tech

Google si-a dublat profitul si vanzarile

25.10.2004, 00:00 13

Actiunile celui mai mare motor de cautare de pe Internet, Google, au inregistrat o crestere spectaculoasa de 15% la finalul saptamanii trecute, atunci cand bursa americana Nasdaq a luat la cunostinta rezultatele financiare ale companiei pe trimestrul al treilea.
In primul anunt oficial al rezultatelor financiare trimestriale de dupa lansarea la bursa din luna august, Google a dezvaluit niste cifre care depasesc chiar si asteptarile celor mai optimisti fani: dublarea profitului si dublarea vanzarilor, datorita cresterii in popularitate a publicitatii online, relateaza BBC.
Profitul net al companiei a fost de 52 milioane de dolari in perioada iulie-septembrie 2004, in comparatie cu valoarea de 20,4 milioane inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, conform CNET News. Vanzarile totale realizate de Google in cele trei luni incheiate la 30 septembrie a.c. au atins valoarea record de 805,9 milioane de dolari, fata de ?doar" 393,9 milioane de dolari obtinute anul trecut.
Principalul serviciu oferit de Google, cautare pe Internet, este gratuit pentru utilizatori. Insa compania obtine cea mai mare parte a veniturilor din vanzarea de spatii publicitare care sunt afisate alaturi de rezultatele cautarilor.
?Rezultatele pe ultimele trei luni au depasit cu mult majoritatea asteptarilor", a apreciat Marianne Wolk, analist la Susquehanna Financial Group. Google nu a facut nici o estimare cu privire la viitoarele vanzari sau cresteri ale profitului, mentionand totusi ca nu exista semne care sa arate ca ritmul de dezvoltare se va incetini.
?In sectorul nostru de activitate nu avem vreun semn despre acest lucru", a declarat Eric Schmidt, directorul executiv al Google. ?Oamenii incep sa vireze catre sectorul online parti tot mai mari din bugetele de vanzari".
Actiunile Google valoreaza in prezent 172,43 dolari, mai mult decat dublul valorii inregistrate la debutul pe bursa americana din luna august (85 dolari). mihai.musatoiu@zf.ro