Business Hi-Tech

Google vrea sa caute prin calculatoarele cu Windows

20.05.2004, 00:00 18

Google vrea cu orice chip sa intre in concurenta directa cu Microsoft, gigantul industriei software. De data aceasta, pe segmentul softurilor de cautare pe calculator.
Compania care detine motorul de cautare online cu acelasi nume se pregateste sa scoata pe piata un instrument de cautare a fisierelor si de localizare a informatiei stocate pe calculatoarele personale, scrie The New York Times.
Pregatirea unui astfel de soft este cel mai clar indiciu ca firma vrea sa isi extinda afacerea cu instrumente software de cautare pentru a se bate direct cu Microsoft, compania care controleaza piata programelor informatice pentru calculatoarele de birou, spun surse apropiate de Google.
O tehnologie imbunatatita pentru cautarea de informatii stocate pe PC este asteptata sa fie introdusa de Microsoft in urmatoarea versiune a sistemului de operare Windows, cunoscut acum sub codul Longhorn. Desi nu este asteptat sa apara pe piata mai devreme de 2006, noul Windows va fi capabil sa caute si sa extraga informatii intr-un mod in care versiunile de pana acum nu au fost capabile. Microsoft lucreaza, spre exemplu, la un soft de cautare care va fi capabil sa-ti extraga o informatie din oricare resursa pe care computerul o are la dispozitie, fie ea reteaua companiei, Internetul, un hard-disc extern ori un CD.
Tocmai din aceasta perspectiva, miscarea facuta de Google este oarecum defensiva, spun unii observatori din piata. Integrarea unui astfel de software in Windows ar putea ameninta si chiar distruge pozitia pe care Google o are pe piata tehnologiilor de cautare web, asa cum s-a intamplat cu Netscape atunci cand Microsoft a incorporat browserul Internet Explorer in sistemul sau de operare, scrie publicatia americana.
Reprezentantii Google au refuzat sa comenteze acest subiect.
Desi afacerea de baza a companiei ramane softul pentru cautarea pe web prin intermediul unui numar mare de servere, Google a indraznit in ultimul timp sa faca pasi si in alte directii.
Anul trecut, spre exemplu, compania a dezvoltat un soft numit Google Deskbar care face posibila cautarea pe Internet a informatiilor doar prin tastarea de cuvinte ori expresii intr-o mica fereastra plasata in bara Windows-ului, in general la baza ecranului.
Google s-a apucat, de asemenea, sa vanda un sistem de cautare destinat sa gaseasca informatii create si stocate in reteaua unei companii.
Pana acum au mai existat cateva incercari de creare a unor programe de cautare prin resursele pe care PC-urile le au la dispozitie. In anii '80, spre exemplu, compania On Technology a lui Mitchell Kapor a dezvoltat softul On Location pentru gasirea informatiilor pe computerele Macintosh iar un grup de programatori condus de Bill Gross a realizat Lotus Magellan pentru PC-uri.
Si Digital Equipment, compania care a creat motorul de cautare Alta Vista, a dezvoltat la un moment dat un program similar.
Proiectul lui Google, cunoscut sub denumirea de cod Puffin, ar urma sa fie pus la dispozitia utilizatorilor gratuit si a fost deja rodat in interiorul firmei.
iuliana.cerchez@zf.ro