Business Hi-Tech

Guvernul estimeaza ca trebuie sa cheltuie 2,2 mld. euro pentru ca 40% din gospodarii sa aiba acces la net

Guvernul estimeaza ca trebuie sa cheltuie 2,2 mld. euro pentru ca 40% din gospodarii sa aiba acces la net
24.11.2008, 17:15 9

Romania trebuie sa cheltuie in urmatorii sapte ani 1,882 mld. euro din bani publici si sa atraga finantari europene de 383 mil. euro pentru a ajunge la stadiul de dezvoltare mediu inregistrat anul trecut in cele 27 de tari membre ale UE, in cazul unor indicatori precum procentul gospodariilor cu acces la internet de mare viteza sau rata de acces si de folosire a internetului de catre cetateni, conform unei strategii elaborate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

In Romania exista 8 milioane de gospodarii, din care 4 milioane sunt in mediul rural.
Pornind de la faptul ca Romania se afla in 2007 pe unul din ultimele locuri din Uniunea Europeana la capitolul utilizarii internetului de mare viteza si a serviciilor asociate, Ministerul Comunicatiilor propune un set de masuri, care combina facilitati fiscale pentru companii, subventii acordate persoanelor fizice si campanii de informare pentru a creste rata de penetrare a internetului de mare viteza.
"Dupa cum s-a constatat in urma analizei diagnostic a pietei de broadband din Romania, motivele esecului pietei in zonele defavorizate tin in special de imposibilitatea sustinerii economice a infrastructurii de comunicatii. Altfel spus, veniturile pe care furnizorii de infrastructura si servicii in banda larga le pot astepta in mod realist nu ar acoperi investitiile necesare extinderii retelelor in respectivele zone. Din perspectiva acestei realitati, dezvoltarea infrastructurii pentru a deservi si comunitatile defavorizate este viabila doar daca o parte din investitiile aferente sunt suportate din fonduri publice", afirma reprezentantii MCTI.
Conform documentului, pe langa cofinantarea infrastructurii din zonele defavorizate, MCTI are in vedere si acordarea de stimulente fiscale pentru operatori, printre care "deducerea investitiilor facute de furnizorii de infrastructura in zonele defavorizate din baza impozabila, scutirea de impozite a profitului obtinut in urma ofertei de servicii in respectivele zone, masuri legate de taxa pe valoarea adaugata (...)" Pentru a monitoriza evolutia programului, MCTI propune urmarirea evolutiei in timp a unui numar de opt indicatori, printre care se numara si procentul persoanelor care utilizeaza internetul pentru interactiunea cu autoritatile publice sau cota vanzarilor pe internet. Ministerul Comunicatiilor ar fi trebuit sa elaboreze si sa puna in aplicare strategia guvernamentala de dezvoltare a comunicatiilor electronice in banda larga in urma cu aproximativ doi ani, insa adoptarea proiectului a trenat, si pe fondul numeroaselor schimbari intervenite in conducerea ministerului. Proiectul de strategie, lansat spre consultare publica la sfarsitul lunii octombrie, este bazat pe un studiu realizat in 2006 de compania de consultanta Roland Berger si trebuie sa fie adoptat de Guvern pentru a intra in vigoare.