Business Hi-Tech

Hackerii cresc actiunile firmelor de securitate spre profitul managerilor

13.10.2004, 00:00 20

O parte din sefii Symantec, cel mai mare producator mondial de solutii antivirus, au vandut in ultimele trei luni actiuni in valoare de 47,2 milioane de dolari, in conditiile in care valoarea acestora a crescut pana la cote record, se arata intr-o raport al Thomson Financial, citat de presa internationala.
La fel s-a intamplat si la numarul doi, McAfee, unde patru actionari au vandut titluri in valoare de 5,1 milioane de dolari in aceeasi perioada. Chair directorul executiv (CEO), George Samenuk, a incasat 2,9 milioane de dolari. "Aceste vanzari sunt un lucru normal in ambele companii", a comentat Kevin Schwenger, analist la Thomson Financial, compania care a realizat acest raport.
Actiunile celor doua companii au crescut anul acesta datorita clientilor care au cumparat masiv software in incercarea de a se proteja de emailurile nesolicitate (spam), virusi precum si de atacurile hackerilor.
Dieter Giesbrecht, vice-presedinte al diviziei de afaceri, si-a exercitat dreptul de a cumpara 120.000 de actiuni cu preturi cuprinse intre 13,19 si 13,91 dolari bucata pe 10 septembrie, conform datelor din arhiva Comisiei de Supraveghere a Bursei (SEC). In aceeasi zi el a vandut aceste actiuni cu 50,09 dolari fiecare, obtinand un castig de 4,36 milioane de dolari. Tot la Symantec Donald Frischmann, vice-presedintele diviziei de comunicatii, a cumparat 30.000 de actiuni cu 13,91 dolari si apoi le-a vandut cu 49,04 dolari obtinand un profit de 1,05 milioane de dolari intr-o singura zi. Operatia realizata de Frischmann s-a incadrat intr-un plan aprobat anterior de SEC, prin care se prevedeau asemenea cumparari si apoi vanzari de actiuni la anumite momente in timp, dar actiunea lui Giesbrecht a fost in plus fata de planul propriu, a anuntat Genevieve Haldeman, purtatoarea de cuvant de la Symantec. Chiar si dupa aceste vanzari Giesbrecht mai detine dreptul de a cumpara aproape 30.000 de actiuni la pret preferential, fata de 452.000 cate avea la un moment dat, conform datelor din arhiva SEC.
In cazul McAfee, directorul executiv, George Samenuk si-a exercitat dreptul pentru 150.000 de actiuni cumparate cu 4,94 dolari bucata, pe care le-a vandut apoi cu preturi intre 19 si 19,56 dolari, profitul ridicandu-se la 2,1 milioane de dolari. Actiunile McAfee au scazut insa in medie cu 32% intr-un decurs de sase luni, conform studiului Thomson Financial.
andrei.dora@zf.ro