Business Hi-Tech

Handtop: de pe genunchi, in mana...

30.06.2004, 00:00 15



In urma aproape 30 de ani, pe cand PC-urile abia incepeau sa prinda contur, Alan Kay si-a imaginat un calculator portabil, cu posibilitati de conectare wireless la retea, cu o grafica bogata si cu putere mare de calcul.



Cu tehnologia de atunci insa, nu a reusit decat sa construiasca un desktop de dimensiuni mai mici. Primul laptop a fost lansat pe piata de IBM, cantarea "doar" 22 kg si costa $20.000. Pentru mijlocul anilor 1970 nu era totusi prea mult. In 1979 a fost lansat primul laptop care isi merita denumirea. Un astfel de dispozitiv, proiectat de William Moggridge de la Grid Systems Corp, a fost vandut recent pentru $800.000.



De atunci, laptopurile au cunoscut o evolutie continua, de la cutiile mari si colturoase de la inceputul anilor 1980, la modele cantarind mai putin de 1,5 kg ce pot prelua cu usurinta majoritatea functiilor unui desktop.





Computer de mare putere in buzunar



Pozitia laptopurilor pe piata dispozitivelor mobile este amenintata. Planurile constructorileor de laptopuri, care in ultimii ani au cunoscut o crestere continua a vanzarilor, pot fi serios afectate de aparitia handtopului. Acesta nu este altceva decat rezultatul impachetarii capacitatilor hardware si software ale unui PC intr-o cutie mica, care poate fi strecurata intr-un buzunar, chiar daca unul destul de mare. Producatorii handtopurilor sustin ca produsele lor sunt superioare PDA-urilor. Princialul avantaj evidentiat de acestia este rularea aplicatiilor desktop aproape fara restrictii, spre deosebire de PDA-uri care pot rula doar variante mult simplificate. "Acum poti avea resursele unui laptop sau ale unui desktop intr-o forma portabila," spune Jory Bell, CEO al OQO, o companie din SanFrancisco al arei prim handtop PC va fi lansat pe piata in toamna acestui an.



Pe langa OQO, mai exista inca doua companii care cred ca o cerere mare a consumatorilor pentru handhelduri puternice va deschide un nou segment pe piata dispozitivelor mobile. FlipStart, compania co-fondatorului Microsoft, Paul Allen, are ca biectiv lansarea in acest an a unui PC handop. De asemenea, Sony deja vinde un astfel de produs, dar numai in Japonia.



Preturile pentru aceste dispozitive sunt insa destul de mari, variind intre $1500 si $2000. adica de 4 - 5 ori mai mult decat un palmtop si putin mai mult decat un laptop performant. Aceasta in conditiile in care preturile la PDA-uri si laptopuri sunt in continua scadere. De aceea, posibilii clienti se regasesc mai ales in sectorul corporatiilor. OQO a anuntat de altfel testarea a 40 de handtopuri Model 01 intr-un asemenea mediu.





Nelipsitele probleme tehnice



Cea mai mare dificultate ce trebuie depasita de catre cei ce dezvolta aceste ultra-mini-PC-uri este cea a displayului. Ei trebuie sa se asigure ca utilizatorul primeste un maximum de informatie, clar, la o rezolutie adecvata, fara efort pentru ochii acestuia. In cele mai multe cazuri, ecranul este ceaa mai costisitoare componenta.



O alta dificultate a fost luarea deciziei despre modalitatea de implementare a mouseului si a tastaturii. In timp ce OQO foloseste un "thumb-board", o minitastatura, Sony a renuntat la tastatura, interfata utilizatorului cu handtopul realizandu-se doar prin touchscreen si printr-un mouse sub forma de joystick. Toate cele trei handtopuri, prin folosirea unui docking station, permit atasarea unei tastaturi, a unui mouse sau chiar a unui monitor de dimensiuni obisnuite.



Desi directorii celor trei companii sustin ca produsele lor sunt destinate folosirii precum orice desktop, unii producatori de software deja lucreaza la programe de sincronizare intre desktop si handtop. Daca pana acum desktopul era "seful", o data cu aparitia handtopului acest rol va fi aprig disputat.





Deja pe piata



Modelul 01 de la OQO a putut fi testat de presa in cadrul CeBIT-ului american de anul acesta. Pentru un dispozitiv putin mai mare decat un palmtop, produsul OQO are niste caracteristici tehnice de invidiat. Un procesor la 1 Mhz, 256 MB de RAM si un harddisk de 20 GB, un display cu functionalitati de touchscreen capabil sa redea imagini intr-o rezolutie de 800x600 si bineinteles posibilitatea de conectare la retele wireless sau de comunicare prin Blutooth. Toate acestea suficiente pentru a putea rula varianta Professional a lui Windows XP. Un "thumb-board" aduce un plus semnificativ, mai ales ca handtopul vine cu suita Office de la Microsoft in varianta completa, pentru desktop. Posibilitatile 3D ale hantopului OQO au putut fi urmarite in cadrul demonstratiilor realizate la E3, cea mai mare expozitie din SUA dedicata divertismentului electronic. Desi bateria s-a terminat dupa mai putin de doua ore de teste, acesta nu poate fi considerat un dezavantaj major deoarece rularea aplicatiilor 3D sunt recunoscute pentru consumul mare de energie, oricare ar fi dispozitivul mobil utilizat.



FlipStart, de la compania cu acelasi nume, seamana la dotari cu Model 01. Beneficiaza de serviciile aceluiasi model de procesor si are aceeasi cantitate de memorie. Se poate lauda insa cu un ecran mai mare, ce suporta o rezoluti de 1024x768. De asemenea, are integrata o camera digitala si are implementat un sistem performant de gestionare a energiei consumate.



Totusi, nu este totul chiar atat de roz. si Model 01, si FlipStart, sufera la partea mediiilor de stocare externe: nu dischete, nu CD-ROM (de fapt, dimensiunile lor sunt cam cele ale unui CD-ROM pentru laptop) si nici macar nu accepta vre-un tip de card flash. Din acest motiv hard-diskul destul de incapator nu poate fi folosit pentru a descarca pozele realizate cu aparate digitale. De asemenea, nu poate fi foarte placut sa astepti instalarea unui program mai mare folosind portul USB1.1. Totusi, motivatia data de producatori pentru aceasta alegere a fost convingatoare: controlerul USB2.0 era prea mare pentru a fi integrat. Cel putin exista conexiunile wireless si un port FireWire.





Previziunile sunt optimiste



Handtopurile reprezinta, cu siguranta, PC-urile in forma lor cea mai redusa ca dimensiuni. Nu pentru ca tehnologia nu ar permite o miniaturizare si mai accentuata a componentelor, ci pentru ca la dimensiuni mai mici de atat, un PC nu ar mai putea fi utilizabil. Chiar si pentru handtopuri, dimensiunea redusa poate deveni un handicap, desi ascunde aceeasi putere cu a unui frate mai mare de tip laptop sau desktop. In cele din urma, piata va decide.