Business Hi-Tech

HP se pregateste sa-i sufle IBM titlul de cea mai mare companie IT

18.08.2006, 18:30 16

Continuand sa isi creasca businessul intr-un ritm care ii va permite sa detroneze in acest an rivalul IBM din pozitia de cea mai mare companie IT din lume, Hewlett-Packard a depasit toate estimarile analistilor cu rezultatele financiare inregistrate in trimestrul trei al anului sau fiscal, scrie New York Times.
HP a raportat venituri de 21,9 mld. $ (17,23 mld. euro), in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul net a fost de 1,38 mld. $ (1,09 mld. euro), fata de numai 73 mil. $ in urma cu un an, cand compania a fost obligata la plata sumei de 1 mld. $, sub forma de impozite aplicate veniturilor de 14,5 mld. $ repatriate din strainatate.
Cu aceasta rata de crestere, cea mai mare parte a executivilor HP cred ca in acest an compania lor ar putea lua IBM titlul pe care il detine de foarte mult timp, de cea mai mare companie IT din lume. Mark Hurd, directorul general al HP, a declarat ca se asteapta pentru acest an la venituri de 92,1 mld. $, in timp ce analistii se asteapta ca IBM sa anunte pentru acest an venituri de 89,9 mld. $.
Deja, pe baza rezultatelor din ultimele 12 luni, HP detine titlul de cea mai mare companie globala IT, cu venituri de 90 mld. $, fata de cele 88,5 mld. $ ale IBM. "Este o evolutie la care nu se astepta nimeni atat de repede", a comentat Cindy Shaw, analist la compania Moors & Cabot Investments.
Analistii au fost impresionati de rezultatele HP, continua New York Times. "Aproape toti ceilalti jucatori din piata au probleme sau renunta la planurile initiale, citand probleme in mediul economic, dar HP nu este in niciuna din cele doua situatii", spune Laura Conigliaro, analist la banca Goldman Sachs. Dupa ce a restructurat compania si a desfasurat programe majore de reducere a cheltuielilor de personal si a celor imobiliare, Hurd a continuat sa-si impulsioneze echipa sa caute noi surse de venituri. "Costurile si cresterea sunt fatete diferite ale aceleiasi monede", spune Hurd. "Vom cheltui bani pentru a economisi bani si vom economisi bani pentru a ii cheltui. Nu vom fi incheiat niciodata sa lucram la structura noastra de costuri."
Una dintre cele mai mari surprize produse de HP a fost gradul de profitabilitate al diviziei sale de PC-uri, in conditiile in care piata este extrem de competitiva, iar principalul rival - Dell, a scazut pretul produselor sale. HP a afirmat ca marja de profit a fost de 4%, cea mai ridicata de la fuziunea companiei cu Compaq, in anul 2002. Veniturile din afacerile cu PC-uri au crescut cu 8%, la 6,9 mld. $ (5,43 mld. euro), vanzarile de notebook-uri crescand cu 14%.
In acelasi timp, venitul diviziei de imprimare si prelucrare a imaginii a crescut cu 5%, la 6,2 mld. $ (4,88 mld. euro), marja profitului operational fiind de 14,2%, in scadere fata de trimestrul trecut. HP a precizat insa ca si-a redus marja de profit pentru a creste vanzarile pentru modelele de imprimante care consuma multa cerneala.
Compania inregistreaza cea mai ridicata rata de profit din vanzarile de cerneala (tonere) pentru imprimante, astfel ca vanzarile mari de imprimante se vor reflecta in viitoarele rezultate financiare ale HP, scrie New York Times. Livrarile de imprimante au crescut cu 15% in total si cu 23% pe segmentul comercial.
HP a incheiat trimestrul cu 16 mld. $ in numerar, o parte din cash urmand a fi utilizata pentru achizitia, pentru 4,5 mld. $, a producatorului de software de afaceri Mercury Interactive. Compania a anuntat si lansarea unui program de rascumparare de actiuni in valoare de 6 mld. $, cea mai importanta actiune de acest tip din istoria HP.