Business Hi-Tech

IBM: Cresterea din India ramane peste 10%

26.11.2008, 15:38 21

Oficialii companiei International Business Machines (IBM), cel mai mare furnizor de servicii IT din lume, au declarat ca India ramane una din cele mai rapide piete ca dezvoltare si se asteapta ca, in aceasta regiune, cresterea venitului sa fie de peste 10%, in pofida competitiei locale.

"Incercam sa pastram cresterea venitului de doua cifre", a sustinut Sandip Patel, director al diviziei IBM pentru servicii pentru India si Asia de Sud.
Veniturile IBM din India, unde compania a fost prezenta in ultimii 16 ani, au crescut in anul precedent cu 43% si au ajuns la valoarea aproximativa de un miliard de dolari (0,7 mil. euro). In ultimele trimestre, cresterea a incetinit. In primul trimestru al anului fiscal curent, venitul a crescut cu 43%, pe urma in al doilea trimestru fiscal, cresterea a incetinit la 36% apoi la 24% in al treilea trimestru care s-a terminat pe data de 30 septembrie.
Potentialul de crestere oferit de India, a treia mare economie a Asiei, a generat o crestere a competitiei din partea companiilor Indiene de IT, a afirmat Patel.
Firmele indiene ce ofera servicii de software precum Infosys Technologies si Satyam Computer Services doresc de asemenea o cota de piata locala mai mare, dat fiind faptul ca cererea de pe pietele tinta din SUA si Europa, incetineste.
"Multe companii au inceput sa-si selecteze clientii din India si sa creasca in businessul local", a spus Patel, care lucreaza pentru IBM de 18 ani. Insa presiunea cu privire la preturi nu este mai rea decat a fost dintotdeauna, a adaugat el.
IBM India cauta sa incheie un contract in curand cu o companie care actioneaza pe segmentul otelului. "Tocmai am vorbit cu unul dintre clientii nostri si vom anunta incheierea contractului destul de repede", a afirmat Patel, fara a oferi detalii suplimentare.
In afara de IBM, alti giganti precum Accenture, Sun Microsystems, Hewlett-Packard si Microsoft cauta piete noi, emergente, cu o viteza de crestere ridicata, ca urmare a incetinirii economiei Statelor Unite.
Pentru a sprijini cresterea, IBM India continua sa faca angajari. Compania a crescut aproximativ 38% pe piata din India in ultimii doi ani, iar la finele anului 2007 avea 73.000 de angajati. Din punct de vedere al numarului de angajati, India este a doua tara ca importanta in cadrul IBM.
Cel mai mare furnizor de servicii IT din lume a obtinut in intervalul iulie - septembrie un profit net de 2,8 mld. $, in crestere cu 16% fata de perioada similara a anului trecut, si venituri de 25,3 mld. $, in crestere cu 5%. Reprezentantii IBM au mai anuntat ca societatea dispune de lichiditati de 10 mld. $ si de o linie de credit de alte 10 mld. $.