Business Hi-Tech

IDC: Piata computerelor personale aproape se dubleaza pana in 2008

28.10.2004, 00:00 11

Cand vine vorba de ?calculatorul nostru cel de toate zilele", romanii se arata tot mai dornici sa isi cheltuiasca banii. Romania este una dintre pietele cu cea mai rapida crestere din estul Europei in ceea ce priveste numarul de PC-uri achizitionate, conform datelor prezentate de compania de cercetare a pietei IDC Romania.
Piata de PC-uri din Romania va inregistra o crestere de aproximativ 82% pana in 2008, cand se vor vinde in jur de 516.000 de computere, fata de 283.000 in anul 2003, au afirmat oficialii IDC Romania in cadrul seminarului dedicat tehnologiilor comunicatiilor NetWell 2004, organizat saptamana trecuta de catre compania distribuitoare de echipamente IT&C Tornado Systems.
Piata autohtona de PC-uri a inregistrat cea mai mare crestere din regiunea Europei Centrale si de Est in anul 2003, cu aproape 40% mai multe computere vandute fata de anul anterior. Cele 283.000 de PC-uri vandute anul trecut in Romania au generat venituri de 255 de milioane de dolari, conform IDC. Urmatoarele clasate, ca ritm de crestere (2003 fata de 2002), sunt Ucraina, cu 36%, si Rusia, cu 26%.
In ceea ce priveste numarul de PC-uri vandute in 2003, Romania se afla pe locul 6 in regiune. Pe primul loc se situeaza Rusia (3,8 milioane) urmata de Polonia (1,1 milioane), Ucraina (527.000), Republica Ceha (412.000) si Ungaria (321.000) Ultima clasata este Bulgaria, cu o piata de PC-uri ce a reprezentat 100.000 unitati vandute in 2003.
In Romania, cea mai mare parte a pietei de PC-uri este reprezentata de computerele desktop (n.r. computere obisnuite, de birou) - 87%, urmata de laptop-uri si servere. Laptop-urile, care reprezinta 10,5% din piata, au inregistrat o crestere spectaculoasa anul trecut, vanzarile crescand cu 90,5%, conform datelor pe anul 2003 prezentate de Laurentiu Popescu, senior research analyst la IDC Romania. Desktop-urile s-au vandut cu 35% mai mult, in ceea ce priveste numarul de unitati comercializate. Serverele au reprezentat in 2003 un procent de 2,4% din totalul pietei de computere, iar vanzarile (ca numar de unitati) au crescut fata de 2002 cu 30%.
Unul din motivele cresterii vanzarilor de PC-uri il reprezinta definirea mai clara a canalelor de distributie catre clienti, sustin reprezentantii companiei de cercetare a pietei. ?Desi cu mult in urma tarilor dezvoltate din Europa de Vest, canalele de distributie ale pietei de PC-uri din Romania au devenit mult mai structurate", au spus oficialii IDC. Totusi, in ceea ce priveste vanzarile prin Internet, se poate spune ca Romania se afla doar intr-un stadiu incipient, sunt de parere reprezentantii companiei de cercetare.
Nu numai PC-urile se vand mai bine in Romania, ci si imprimantele. In primele sase luni ale anului in curs s-au vandut aproximativ 98.000 de imprimante (cu 3.000 mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut), veniturile rezultate atingand 18,1 milioane de dolari (fata de 16,04 milioane), conform lui Madalin Lazarescu, research analyst la IDC Romania.
Anul trecut, piata de imprimante a valorat peste 37 de milioane de dolari, in crestere cu 19% fata de 2002. In privinta numarului de unitati vandute (240.000), cresterea este de 32%. Cea mai mare parte din imprimantele vandute anul trecut in Romania sunt cele cu jet de cerneala, 81,5%, a mai spus Lazarescu. Dintre acestea, cele mai cautate sunt imprimantele mai ieftine, destinate utilizatorilor individuali. Piata de imprimante cu jet de cerneala a crescut puternic si datorita dezvoltarii creditului de consum, au apreciat reprezentantii IDC.
Acestia au identificat si o evolutie interesanta a pietei de imprimante cu jet de cerneala mai scumpe, destinate companiilor. Astfel, imprimantele inkjet mai scumpe sunt concurate puternic de echipamentele multifunctionale (care inglobeaza intr-un singur aparat functii de imprimare, copiere, telefon, fax, etc.). Totodata, imprimantele laser alb-negru continua sa se ieftineasca, iar companiile prefera imprimantele de retea intrucat reprezinta o solutie mai ieftina, cel putin din punct de vedere al costului initial de achizitie, au spus oficialii IDC.
Printre participantii la evenimentul organizat de Tornado Systems s-au numarat companiile Canon, Fujitsu-Siemens, HP, Microsoft, Samsung.
Seminarul NetWell s-a aflat la a zecea editie. In cadrul sau au fost prezentate tehnologii, echipamente si solutii din domeniul IT&C, participantii putand urmari demonstratii si studii de caz pe teme precum echipamentele de retea si comunicatii, sisteme de telefonie, solutii de tiparire, solutii de electro-alimentare, in cadrul evenimentului fiind organizata si o expozitie IT&C.
mihai.musatoiu@zf.ro