Business Hi-Tech

Intel este nevoita sa se restructureze din cauza concurentei

04.09.2006, 19:31 14

Paul Otellini, directorul executiv al Intel, urmeaza sa anunte in aceasta saptamana un program de restructurare a companiei, in urma caruia sa fie disponibilizati pana la 10.000 de angajati, scrie presa internationala.
Intel detine la nivel mondial aproximativ 100.000 de angajati, iar valul de concedieri ar reprezenta 10% din numarul de angajati ai companiei.
Cel mai mare producator de procesoare din lume a demarat in luna aprilie un studiu intern pentru gasirea unor metode de crestere a eficientei companiei, dupa mai multe trimestre care s-au dovedit dezamagitoare din punct de vedere al rezultatelor financiare. Compania urmareste reducerea costurilor cu circa un miliard de dolari anual, in incercarea de a-si spori competitivitatea fata de Advanced Microchip Devices (AMD), al doilea producator de microprocesoare la nivel mondial, care si-a majorat recent cota de piata.
Analistii apreciaza ca grupul va disponibiliza o parte din cei 100.000 de angajati, dar parerile sunt impartite referitor la numarul de locuri de munca desfiintate si data la care vor fi operate disponibilizarile.
Unele surse sustin ca valul de concedieri ar putea lovi in special departamentul de marketing. Studiul intern ar fi aratat ca ponderea angajatilor din marketing este mult mai mare fata de cei din vanzari.
Purtatorul de cuvant al Intel, Chuck Mulloy, a refuzat sa comenteze zvonurile aparute in piata. "Ne vom respecta promisiunea de a dezvalui rezultatele studiului privind eficienta la sfarsitul celui de-al treilea trimestru", a declarat Mulloy.
Estimarile anterioare ale analistilor de pe Wall Street plasau numarul disponibilizarilor intre cateva mii si 16.000 de angajati. Reducerea numarului de angajati este doar o parte a masurilor adoptate de directorul general al Intel, Paul Otellini, pentru a determina cresterea veniturilor. Compania a concediat 1.000 de manageri in luna iulie si a vandut una dintre diviziile neprofitabile, Marvell Technology Group, producator de cipuri destinate comunicatiilor, unei firme private din Canada, pentru o suma ce nu a fost dezvaluita.
Majoritatea companiilor ar fi mai mult decat incantate de rezultatele Intel: un profit net de 885 mil. $ (690 mil. euro) si venituri de 8 miliarde de dolari (6,2 mld. euro) pentru al doilea trimestru al acestui an. Insa, daca comparam aceste rezultate cu aceeasi perioada a anului trecut, profitul Intel a scazut cu 57% si veniturile, cu 13%.
Mai mult, oficialii Intel si-au revizuit negativ estimarile financiare pentru acest an. Principala cauza este pierderea cotei de piata in favoarea AMD, in special pe piata procesoarelor pentru servere. AMD a reusit sa ajunga la 26% din aceasta piata in trimestrul doi, conform Mercury Reasearch, dupa ce in urma cu trei ani nici nu activa in acest sector.
Intel spera sa recupereze terenul pierdut in fata AMD cu ajutorul introducerii pe piata a noul procesor Xeon. De asemenea, compania a redus cu aproximativ 50% pretul pentru majoritatea dintre procesoarele pentru calculatoare personale si planuieste introducerea cat mai rapida a unor noi tehnologii.