Business Hi-Tech

Internet mobil de 15 ori mai rapid, printr-un modem cat un pachet de tigari

08.10.2004, 00:00 110

Tocmai ati terminat micul dejun pe terasa casei, si gandul v-a si zburat la problemele pe care le aveti de rezolvat la birou. Sunteti nerabdator sa incepeti, ca in fiecare dimineata, cu cititul e-mailurilor, dar traficul din oras va va mai face sa asteptati cateva zeci de minute pana acolo. Acum insa, operatorul de telefonie mobila Zapp a gasit o solutie pentru conexiunile rapide la Internet, fara fir, accesibile chiar si de pe terasa casei dumneavoastra.
Zapp a prezentat un modem un pic mai mare decat un pachet de tigari, prin care va veti putea conecta wireless la Internet de pe laptop sau PC, la o viteza de pana la 15 ori mai mare decat era posibil pana acum: "minunea" se numeste EV-DO si va fi gata de lansare luna aceasta.
"Este cea mai fierbinte noutate de la Zapp", a spus Victor Stan, director de tehnologie al companiei. "Lansarea este o problema de saptamani sau chiar de zile". Zapp este al doilea operator de telefonie mobila din Europa care lanseaza EV-DO, dupa compania ceha Eurotel.
Utilizatorii EV-DO vor putea accesa Internetul prin intermediul unui modem la viteze de pana la 2,4 Mbps la download (transfer Internet-computer) si 153 kbps la upload (transfer computer-Internet). Modemul se conecteaza la PC sau laptop prin portul de tip USB, care este prezent la marea majoritate computerelor inca din fabricatie. Noua tehnologie va putea fi folosita oriunde in aria de acoperire a operatorului inca de la data lansarii, au spus oficialii Zapp.
EV-DO este tehnologia cu cel mai scazut cost si cea mai mare acoperire din industria wireless, sustine Victor Stan. EV-DO este bazata pe comunicatiile IP, acelasi protocol folosit si pentru comunicatiile pe Internet. "Este singura tehnologie wireless bazata in exclusivitate pe IP care poate fi instalata la nivelul intregii tari", a mai spus Stan. El a adaugat ca EV-DO poate sa sustina servicii suplimentare precum voice-over-IP (telefonie prin Internet), MobileTV (televiziune digitala transmisa catre telefon sau alte echipamente mobile) sau push-to-talk (vezi caseta "Apasa si vorbeste").
Printre avantajele noii tehnologii se numara aria mare de acoperire a fiecarei "celule" de comunicatie (zona deservita de o antena de emisie), care este de pana la 2 kilometri in mediul urban si de pana la 100 de kilometri in spatiu deschis, precum si viteza mare de download, a spus Victor Stan, director de tehnologie.
Reprezentantii companiei nu au putut preciza care vor fi tarifele la transferul de date prin noua tehnologie, si nici cat va costa abonamentul. La aceste costuri se va adauga si valoarea modemului, pe care abonatul va trebui sa il achizitioneze. Toate amanuntele despre tarife vor fi precizate la data lansarii oficiale a serviciului, a spus Mihaela Lupu, director de relatii publice la Zapp.
In prima faza serviciul va fi disponibil numai prin intermediul unui modem conectat la computer, insa exista si tehnologia necesara pentru a instala modemul in interiorul unui telefon mobil, spun oficialii Zapp, care nu au precizat cand ar putea sa lanseze un astfel de terminal.
Zapp, singurul operator CDMA de pe piata locala, are in prezent 240.000 de abonati, marea majoritate a clientilor sai fiind companii. Reteaua de telefonie acopera peste 200 de orase si peste 85% din populatia urbana a Romaniei.



"Apasa si vorbeste"
Unul dintre serviciile pe care Zapp este gata sa le ofere prin noua tehnologie EV-DO este "push-to-talk" (n.r. apasa si vorbeste), in care telefonul mobil este folosit precum o statie de emisie-receptie pentru a comunica cu mai multi interlocutori deodata. Serviciul este disponibil din punct de vedere tehnic, insa piata romaneasca nu pare sa fie foarte pregatita pentru asa ceva, spune Victor Stan, director de tehnologie al companiei.
Comunicarea ?push-to-talk" este de tip half-duplex: o persoana poate fie sa vorbeasca, fie sa asculte la un moment dat. Un utilizator invita unul sau mai multi interlocutori sa ia parte la discutie. Dupa ce grupul a fost stabilit, oricare dintre membri poate sa apese un buton lateral al telefonului mobil si sa vorbeasca, iar toti ceilalti il vor auzi. Invitatia de a participa la conferinta se poate transmite fie printr-un clasic apel telefonic, fie prin SMS. In publicul tinta pentru acest serviciu ar putea intra, de pilda, firmele de paza si protectie sau lucratorii din constructii, explica oficialul Zapp.
Cel mai important avantaj al acestui serviciu pare a fi costul. "Utilizarea push-to-talk va fi extrem de ieftina", este de parere Stan. "Utilizatorii vor vorbi mai mult si vor plati mai putin", pentru ca tehnologia folosita (n.r. voice-over-IP) este ieftin de exploatat, sustine el. Nu se cunoaste inca modalitatea de taxare, dar un exemplu posibil de taxare ar fi bazat pe doua categorii, spune Stan. Pentru cazul in care la comunicare participa pana la 6 interlocutori ar exista doar un abonament lunar fix, iar daca grupul va depasi 20 de persoane convorbirile ar urma sa fie taxate la minut, a mai spus oficialul Zapp. mihai.musatoiu@zf.ro