Business Hi-Tech

Laserul albastru incinge spiritele pe piata de DVD-uri

21.10.2004, 00:00 24

Producatorul japonez de echipamente electronice Toshiba a anuntat ca va incepe sa fabrice laptopuri bazate pe tehnologia HD DVD, in incercarea de a-si impune standardul preferat in fata rivalilor producatori de discuri optice, comenteaza presa internationala.
HD DVD este o tehnologie de stocare a datelor pe discuri optice care foloseste o raza laser de culoare albastra, datorita careia o cantitate mult mai mare de informatie poate fi ?inghesuita" pe un DVD (25 GB, fata de 4,7 GB pe un disc obisnuit, inscriptionat cu raza laser de culoare rosie). Principalul standard concurent al HD DVD, bazat pe acelasi principiu, este Blu-ray, sustinut de un consortiu format din companii precum Sony, Philips, Thomson, Dell sau Hewlett-Packard.
Laptopurile Toshiba cu tehnologie HD DVD incorporata vor fi comercializate catre sfarsitul anului 2005, la preturi intre 1.800 $ si 2.700 $, a spus un purtator de cuvant al companiei.
Standardul HD DVD este sustinut si de gigantul software Microsoft. Bill Gates a anuntat in luna iunie ca urmatoarea versiune a sistemului de operare Windows va fi compatibila cu acest format, fara a mentiona nimic despre Blu-ray. In schimb, Blu-ray va fi prezent pe urmatoarea generatie a popularei console de jocuri PlayStation 3, conform unui anunt oficial din luna septembrie al producatorului japonez Sony.
mihai.musatoiu@zf.ro