Business Hi-Tech

Leasingul de soft, o solutie pentru scaderea pirateriei

04.02.2004, 00:00 37

Pirateria in domeniul programelor informatice utilizate in afaceri a scazut anul trecut pana sub 68%, estimeaza Asociatia Nationala a Industriei de Software si Servicii (ANIS). Cifra ar putea fi insa cu mult diminuata daca firmele ar putea cumpara software in leasing, spune Florin Talpes, presedintele asociatiei.
O companie isi poate cumpara acum partea hardware in rate sau in leasing dar nu si softul separat. Poate plati lunar o rata de 30 de dolari, spre exemplu, pentru un calculator cu valoarea de 1.000 $ dar nu poate opta pentru a cumpara la fel un software care si el poate ajunge la aceeasi suma, explica Talpes. "Propunerea ANIS este de a se modifica legea referitoare la leasing astfel incat si softul sa se poata achizitiona in acest mod", a adaugat oficialul.
La sfarsitul lui 2003, pirateria la softul de business scazuse pana sub 68%, dupa cum arata statisticile calculate de ANIS, de la aproape 70% cu un an si urma, respectiv 75% in 2001.
In ciuda actiunilor anti-piraterie realizate de autoritatile autohtone impreuna cu BSA (Business Software Alliance), organizatia care reprezinta la nivel mondial interesele producatorilor de programe informatice pentru afaceri, pana in prezent toate procesele s-au soldat fie cu amenzi fie cu pedeapsa cu inchisoare cu suspendare. In realitate, nimeni nu a intrat insa dupa gratii pentru ca a piratat software in Romania.
"Ne-am dori sa existe niste condamnari efective la inchisoare. Solutionarile de pana acum au fost ca niste mangaieri pe crestet", spune Florin Talpes.
ANIS a mai facut cateva calcule. Daca rata pirateriei ar scadea cu 10% atunci produsul intern brut al Romaniei ar creste cu 266 milioane de dolari, industria software s-ar mari cu 146 mil. $ iar la bugetul de stat ar intra alte 21 de milioane de dolari. Calculele au fost realizate pornind de la rata pirateriei in softul de business de la nivelul anului 2001.
"Romania, la gradul de dezvoltare economica pe care il are acum, isi permite o piraterie in acest sector de 55-60%.( in sensul ca 40-45% din firme au suficiente resurse pentru a-si achizitiona legat sotware-ul necesar,n.r.) Mai e inca mult de lucru in acest domeniu. Mai ales pentru ca 70% din pierderile totale provocate de incalcarea drepturilor de autor sunt determinate de pirateria programelor informatice", a precizat Talpes.
Pierderile cauzate producatorilor de software ca urmare a copierii si distribuirii ilegale de soft de business s-au ridicat numai anul trecut la aproximativ 25 milioane de dolari.
De altfel, industria informatica nu este singura afectata de fenomenul copiilor pentru care nu se platesc drepturile de autor. In industria muzicala si cea a productiilor de cinema, chiar daca pirateria este mai redusa decat la softul de business, s-au remarcat in ultimii ani cateva noi tendinte care se amplifica in mod continuu.
"A inceput sa creasca in Romania gradul de piratare a DVD-urilor cu filme", afirma Ted Shapiro, vicepresedinte pentru Europa Centrala si de Est la Motion Pictures Association, organizatie care reprezinta interesele a sapte mari producatori mondiali de filme. Este ingrijoratoare si pirateria care se desfasoara in cafenelele Internet unde te poti duce sa copiezi ceva de pe web si apoi sa transferi pe un CD pentru ca, in cele mai multe, gasesti calculatoare dotate cu unitati de scriere a discurilor, a adaugat oficialul.
"Cred ca una dintre problemele principale este ca nu exista coordonare intre institutiile care ar trebui sa se ocupe de acest fenomen", a concis Shapiro.
La muzica, situatia este oarecum diferita. Daca, in medie unul din doua suporturi audio sunt copii ilegale, la titlurile artistilor internationali, pirateria se ridica la 70-75%. Afirmatia apartine lui Stefan Krawczky, reprezentant al IFPI (International Feredation of Phonogram Industries), federatie din care fac parte peste 100.000 de case de discuri din intreaga lume. "Creste si in Romania pirateria prin intermediul Internetului dar cred ca cea mai grava este cea la scara industriala, cu CD-uri contrafacute importate din alte tari cum este Rusia. Acolo sunt peste 30 de fabrici de discuri pirat care produc sute de milioane de bucati anual pe care le exporta apoi in Europa de Est prin filiera Ucraina. In acest caz cred ca vama si politia de frontiera trebuie sa se implice mai mult", explica Krawczky.
iuliana.susanu@zf.ro

Cele mai citite ştiri