Business Hi-Tech

Linux in varianta controlata

26.05.2004, 00:00 32

Linux trece din perioada adolescentei in cea a maturitatii. Sau cel putin asa s-ar spune avand in vedere ca, platforma software, rivala cu Windows-ul produs de Microsoft, nu va mai fi dezvoltata in stilul de pana acum, fara nici un control asupra celor care scriu liniile de cod.
Linus Torvalds, cel care se spune ca a inventat Linux, a anuntat ca va fi adoptat un nou proces de certificare a dezvoltatorilor acestui sistem de operare, informeaza presa internationala.
Conform acestui plan, programatorii care vor contribui la dezvoltarea sistemului Linux va trebui sa se identifice si sa certifice ca au scris chiar ei liniile de program sau ca ar avea drepturi de proprietate intelectuala asupra softului.
Planul de certificare ar urma sa faciliteze urmarirea surselor originale ale noilor imbunatatiri aduse platformei Linux si sa poata raspunde la intrebari de genul "de unde provine codul, cine si cand l-a scris?" ce ar putea fi formulate de utilizatori, precizeaza Stuart Cohen, seful Open Source Development Labs, un grup pentru care Linus Torvalds lucreaza si care va administra planul de certificare.
Originea celor aproximativ 5,7 milioane de linii de cod scrise in Linux pana acum va ramane necunoscuta, din moment ce planul va fi aplicat numai pentru noile bucati de program, care urmeaza a fi concepute.
Schimbarea intervine exact in momentele in care Linux trece prin cele mai grele momente din intreaga sa existenta dat fiind procesului pentru drepturile de proprietate intelectuala pe care compania SCO l-a intentat mai multor sustinatori ai platformei open-source, printre care si IBM. SCO pretinde ca lipsa controlului asupra procesului de dezvoltare a platformei Linux a permis strecurarea in codul-sursa al acestuia a unor tehnologii dezvoltate pe cont propriu, pentru care detine drepturi de autor.