Business Hi-Tech

Lufthansa introduce primele sisteme de scanare a irisului

17.02.2004, 00:00 21

Pasagerii care calatoresc la Frankfurt si folosesc serviciile companiei aeriene germane Lufthansa vor putea testa pe propria piele noul sistem de securitate abia instalat, care scaneaza irisul pentru identificarea pasagerilor.
Datele culese de acest sistem care foloseste camere digitale pentru capturarea imaginii, se vor adauga celor din pasaport, document care va fi si el scanat cu un dispozitiv special. Toate aceste informatii for fi adaugate intr-o baza de date care va ajuta la identificarea mai buna a pasagerilor sau a eventualilor teroristi, spun oficialii. Pe viitor, acest sistem ar putea inlocui cu totul gheretele de verificare a pasapoartelor la care pasagerii trebuie sa stea la coada.
Pentru folosirea acestui nou sistem de securitate si-au dat acordul oficiali din 18 state europene iar prima varianta a fost instalata pe aeroportul din Frankfurt. Cetatenii statelor UE si cei din Elvetia vor fi "scanati" pentru inceput, iar datele lor vor fi introduse in bazele de date. Perioada de teste va dura sase luni, iar apoi serviciul ar putea fi implementat in mai multe aeroporturi europene, spun oficialii.
Dupa atentatele teroriste din 11 septembrie, marile companii aeriene si oficialii care asigura securitatea pe marile aeroporturi au cautat diverse mijloace de sporire a gradului de securitate a zborurilor. Pana acum insa, masurie propuse s-au lovit pe rand de protestele activistilor pentru drepturile omului, care considera ca aceste sisteme de supraveghere incalca dreptul la intimitate al cetatenilor.

Cele mai citite ştiri