Business Hi-Tech

Mediasat: Alonia, primul messenger romanesc, a ajuns la 64.000 de utilizatori

Mediasat: Alonia, primul messenger romanesc, a ajuns la 64.000 de utilizatori

Roxana Patrascu: Ajungem la 100.000 de utilizatori Alonia pana la finele anului

04.08.2009, 18:26 313

Alonia, prima aplicatie romaneasca de comunicatii pe internet, care ofera servicii de mesagerie instantanee, apeluri telefonice, videoconferinta si transfer de fisiere, a atins in opt luni un numar de 64.000 de utilizatori, dublu fata de obiectivul stabilit initial pentru un an de zile, a declarat pentru ZF Roxana Patrascu, directorul de dezvoltare al Mediasat, compania care a realizat softul. Mediasat, companie cu afaceri de 7,6 mil. euro anul trecut, furnizeaza servicii de telefonie fixa, internet si call-center.

 

2.400 de utilizatori platesc pentru servicii de telefonie fixa

"In acest moment avem 64.000 de utilizatori, din care 2.400 folosesc si serviciile de telefonie fixa, achizitionand credit si primind astfel de la noi un numar de telefon fix gratuit", spune Patrascu.

Alonia este interoperabila cu principalele servicii similare de pe piata, respectiv Yahoo!, Google, Windows Live/ MSN, AOL, astfel incat utilizatorii Alonia pot comunica cu clientii acestor aplicatii.

"De la data lansarii am adaugat facilitati cerute de utilizatori, precum posibilitatea de a adauga in lista de contacte utilizatori pentru care este introdus doar un numar de telefon si nu in mod obligatoriu si o adresa e-mail, asa cum se intampla in cazul Yahoo!", explica oficialul Mediasat, care adauga ca in viitoarea versiune a aplicatiei va fi inclusa si posibilitatea de a trimite SMS-uri.

Patrascu afirma ca raportul dintre numarul total de utilizatori si cei care au achizitionat credit si folosesc si serviciile de telefonie se incadreaza in asteptarile companiei. "In iulie am avut incasari de 6.000 de euro din serviciile de telefonie fixa Alonia. In total am facturat convorbiri de 130.000 de minute." Patrascu afirma ca unul dintre motivele pentru care Mediasat se asteapta sa castige noi clienti pe telefonia fixa prin Alonia sunt tarifele: 0,9 eurocenti/minut catre Romtelecom sau 5,9 eurocenti pe minut catre retelele Orange si Vodafone.

"Pentru romanii care traiesc in strainatate, spre exemplu, Alonia este o solutie completa de comunicatii competitiva." Serviciile de telefonie fixa Alonia sunt accesibile prin intermediul unei aplicatii instalate pe un computer conectat la internet si al unui microfon si al unor casti. Utilizand Alonia, romanii din strainatate pot apela in retele fixe si mobile din Romania la tarife mai mici decat cele practicate de operatorii telecom traditionali din tarile respective.

Intrebata cum comenteaza numarul de utilizatori Alonia in raport cu cele sapte milioane de conturi active raportate de Yahoo! pentru aplicatia Messenger in Romania, Patrascu afirma ca rezultatul este bun pentru o aplicatie lansata in urma cu mai putin de un an.

"Suntem convinsi ca aplicatia va deveni mai populara - avem totusi 64.000 de utilizatori in 8 luni de la data lansarii. Este un produs facut de romani pentru romani, este un produs dedicat unei comunitati si ne asteptam sa creasca asa cum s-a intamplat si pe alte piete. In Polonia, spre exemplu, o aplicatie locala, GaduGadu, e mai utilizata decat Yahoo!", spune Patrascu. Yahoo! Messenger a fost lansata in 1998.