Business Hi-Tech

Microsoft arunca pe masa cartea digitala

20.10.2006, 21:16 18

Microsoft a mai facut un pas in teritoriul Google prin incheierea unui parteneriat cu o companie care ofera solutii de scanare pentru a produce carti digitale, scrie Financial Times.
Kirtas Technologies, companie specializata in scanere si software de editare a cartilor electronice, va colabora la realizarea aplicatiei web Microsoft Live Book Search, ce va fi lansata la inceputul anului viitor. Aplicatia va face parte din proiectul Windows Live, cu ajutorul caruia Microsoft doreste sa ofere o gama larga de aplicatii web in incercarea de a recupera terenul pierdut in fata unor jucator precum Google sau Yahoo.
Anul trecut, Google a anuntat ca are in plan publicarea pe Internet a aproximativ 15 milioane de carti de la Universitatiile Stanford, Michigan, Havard si de la biblioteca publica din New York. Proiectul Google a starnit o disputa puternica in jurul drepturilor de autor, posibil amenintate de gigantul Internetului. Microsoft are parteneriate cu univesitatiile Cornell, California si Toronto, dar si cu British Library.
Pentru a evita criticile privind incalcarea drepturilor de autor, Microsoft va publica numai cartile care apartin domeniului public. Totodata, va oferi editurilor posibilitatea de a-si publica singure cartile.
De altfel, Microsoft va aloca circa 7,5 miliarde dolari (6 mld. euro) pentru proiectele de cercetare si dezvoltare, in anul fiscal 2007, cu 1,3 miliarde dolari peste nivelul anuntat anterior, conform directorului general al companiei, Steve Ballmer. "Estimez ca aproximativ 500 mil. dolari din aceasta suma vor fi cheltuiti in Europa", a afirmat Ballmer.
Microsoft incearca sa demonstreze investitorilor ca poate concura cu companii precum Yahoo si Google in domeniul cautarii pe Internet.
Ballmer a aratat ca, timp de mai multi ani, Microsoft nu a avut concurenta in procesul de recrutare de personal cu aptitudini inalte. "In sfarsit avem un competitor, respectiv Google, in cautarea de talente", a spus oficialul Microsoft.
Ballmer a afirmat ca peste jumatate din personalul angajat de Microsoft in domeniul cercetarii si al dezvoltarii in Statele Unite a fost selectat din strainatate.
De asemenea, laboratoarele de cercetare din India si China vor fi deosebit de importante in procesul de recrutare de talente, in viitor.