Business Hi-Tech

Microsoft taie cu 80% pretul Windows pentru servere

Microsoft taie cu 80% pretul Windows pentru servere

Tudor Galos: Unii parteneri au epuizat stocurile de Windows 7

30.10.2009, 00:00 36

Pretul noilor versiuni ale sistemelor de operare Microsoftpentru servere vor avea un pret mai mic cu pana la 80%, companiaatacand astfel baza de companii mici si mijlocii cu mai putin de 25de angajati, care in acest moment fie utilizeaza solutii Linux, fiealte variante. "Pretul va ajunge la mai putin de 200 de dolari dela aproximativ 1.000 pentru o varianta complet functionala asistemului de operare, care poate sustine pana la 15 utilizatoriconcurenti. Era un segment de companii pentru care nu aveam ooferta accesibila", a declarat Gabriel Nicolaescu, director aldiviziei Server&Tools la Microsoft Romania.

Reducerea de pret este insa valabila doar in anumite conditii,respectiv achizitia unui server nou, de la una dintre companiileHP, Dell, Fujitsu, Brinel sau Maguay. "Vrem sa impulsionam astfelpiata de servere si sa ne sprijinim partenerii. De asemenea, vremsa ne asiguram ca astfel sistemul de operare nu e instalat pe un PCobisnuit. Vrem sa prevenim astfel eventuale probleme tehnice", aspus Nicolaescu.

Cel mai mare rival al Microsoft pe softul pentru servere esteLinux, care are in Romania o cota mai mare decat pe alte piete,spune Nicolaescu. "Anul trecut insa am castigat cota de piata infata Linux, este primul an in care am castigat cota neta."

In conditiile in care piata de PC-uri s-a prabusit in acest ancu peste 60%, segmentul de servere, care a avut o evolutie mult maibuna, este "elementul de stabilitate" la Microsoft Romania. "Avemestimari optimiste si in continuare pe acest segment, dar totuldepinde de foarte multi factori: nivelul euro, situatia politica,alegerile, economia etc.".

In ceea ce priveste sectorul public, acesta poate trece"oricand" la noile variante de sisteme de operare pentru PC-uri siservere, potrivit lui Nicolaescu. In acest moment, in mediul debusiness local unul dintre cele mai mari proiecte de migrare lanoile editii Windows se desfasoara la Transelectrica.

Windows 7, peste asteptari

Cererea pentru Windows 7 a fost peste asteptari in Romania inprimele zile de la lansarea noului sistem de operare, pe 22octombrie, iar unii parteneri ai companiei si-au epuizat stocurile,a declarat Tudor Galos, Windows Business Group Lead in cadrulMicrosoft Romania.

"S-au epuizat stocuri, unii parteneri au facut noi comenzi,cererea este peste asteptari", a spus Galos. El a precizat insa caevolutia din primele zile de lansare este privita cu prudenta. "Nupoti spune acum ca vanzarile din T4 vor fi duble fata de T3 inconditiile in care piata PC-urilor este atat de jos si in fata suntatat de multe necunoscute. Orice estimare care merge mai departe detrei luni de acum inainte nu poate fi serioasa."

Managerul Microsoft nu a oferit detalii privind numarul delicente Windows 7 vandute. Piata de PC-uri este asteptata sa scadain acest an la jumatate fata de anul trecut, la aproximativ ojumatate de milion de unitati.