Business Hi-Tech

Monti propune amendarea Microsoft pentru abuz de pozitie dominanta

22.03.2004, 00:00 26

Microsoft nu a putut incheia nici o intelegere cu Uniunea Europeana in cadrul procesului anti-trust aflat in desfasurare la Bruxelles de mai multi ani. Implicatiile nu sunt deloc de neglijat pentru gigantul industriei software.
Mario Monti, comisarul european pentru Concurenta, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute esecul discutiilor cu Microsoft referitoare la abuzul de pozitie dominanta reprosat de Bruxelles numarului unu mondial din industria software.
"As vrea sa va informez ca nu a fost posibila ajungerea la o intelegere in cazul Microsoft", a declarat Monti in cadrul unei conferinte de presa. El a salutat "spiritul constructiv si cooperant" de care a dat dovada grupul american in ultimele saptamani pentru a raspunde preocuparilor Comisiei. Directorul executiv al Microsoft, Steve Ballmer, a participat personal la negocierile din ultimele trei zile, impreuna cu consilierul juridic Brad Smith.
"Dar, in cele din urma, a trebuit sa decid ce era mai bine pentru competitie si pentru consumatorii din Europa. Cred ca vor fi mai bine serviti de o hotarare care creeaza un precedent puternic", a explicat Monti. Comisarul a anuntat ca va propune, miercuri, Comisiei Europene sa aplice Microsoft o amenda care ar putea reprezenta pana la 10% din cifra sa de afaceri anuala, adica o suma de peste trei miliarde de dolari.
Expertii statelor membre si-au afirmat deja sustinerea pentru strategia Comisiei. In opinia lui Monti, "stabilirea unui precedent juridic puternic este de o importanta capitala pentru a orienta conduita companiilor dominante".
Comisia Europeana a adoptat un proiect de hotarare prin care se solicita producatorului american de software sa furnizeze concurentei informatii privind sistemele de operare pentru servere si sa comercializeze separat software-ul multimedia Windows Media Player, in prezent parte integranta din sistemul de operare Windows.
Si revista Business Week trateaza pe larg subiectul. Potrivit acesteia, in prezent aproximativ 64% dintre posesorii europeni de calculatoare folosesc Windows Media Player si numai 22% softul similar produs de RealNetworks. Revista citeaza un studiu intocmit de compania de cercetare Nielsen/NetRatings.
Este posibil ca amenda pe care firma americana ar fi obligata sa o plateasca in cazul unei decizii finale nefavorabile sa nu ajunga la nivelul maxim prevazut de lege - 10% din cifra de afaceri. Deciziile anterioare luate in procesele intentate altor firme s-au soldat in general cu amenzi mult mai mici, spun expertii citati de Business Week. Pe care Microsoft nu ar avea probleme sa o plateasca, avand in vedere ca firma produce cash in valoare de 52 miliarde de dolari.
Comercializarea separata a softului Media Player ar putea duce la aparitia unor versiuni mai ieftine de Windows iar producatorii de computere vor avea prosibilitatea de a preinstala pe echipamentele pe care le vand programe alternative pentru rularea fisierelor audio-video, unele dintre ele distribuite chiar gratuit pe Internet.
iuliana.susanu@zf.ro