Business Hi-Tech

Mydoom da jos site-ul SCO. Cine urmeaza?

03.02.2004, 00:00 10

Mydoom, virusul informatic care a inceput saptamana trecuta sa faca ravagii printre calculatoarele din intreaga lume, a facut o noua victima: compania americana de software SCO.
Site-ul firmei a fost paralizat de un atac de tip "denial of service" (fluxuri imense de date indreptate catre o anumita tinta) declansat de numeroasele computere virusate cu Mydoom. Oficialii SCO, firma care detine drepturile de proprietate intelectuala asupra sistemului de operare Unix, spun ca atacul a inceput in noaptea de sambata iar in primele ore ale zilei de duminica site-ul a devenit inaccesibil.
Potrivit estimarilor, virusul a afectat sute de mii de calculatoare la nivel mondial. O data "procopsite" cu Mydoom, computerele ar fi trebuit sa declanseze atacul asupra site-ului SCO ieri, incepand cu ora 4.09 pm GMT. Site-ul a fost blocat insa cu 16 ore inainte de atacul programat. Specialistii cred ca o mare parte dintre computerele virusate nu aveau ceasurile fixate bine si astfel atacul s-a declansat mai devreme.
Viteza si gravitatea atacului au surprins pe majoritatea producatorilor de solutii de securitate. "Este cel mai mare atac de acest tip care s-a inregistrat vreodata", afirma Mikko Hypponen, director de cercetare antivirus la F-Secure.
La momentul atacului, SCO isi pregatea o serie de planuri pentru a face fata atacului dar urma sa le puna in aplicare ieri. Desi site-ul atrage in fiecare saptamana cateva sute de mii de utilizatori, oficialii companiei nu s-au asteptat la un trafic prea mare in ziua de duminica cand, in Statele Unite, se televiza finala campionatului de fotbal american Super Bowl.
SCO a anuntat saptamana trecuta, dupa aparitia virusului, ca ofera o recompensa de 250.000 de dolari pentru informatii care sa conduca la arestarea si condamnarea celor responsabili cu raspandirea Mydoom.
Unii specialisti considera ca virusul are origine ruseasca iar o varianta a sa este programata sa atace si site-ul principal al companiei Microsoft. Firma lui Bill Gates ofera si ea recompensa tot de 250.000 de dolari pentru prinderea autorului.
Pierderile cauzate de raspandirea virusului au fost estimate deocamdata la 26,1 miliarde de dolari, informeaza BBC.

Cele mai citite ştiri