Business Hi-Tech

Nagy: 1 mld. euro in informatizarea administratiei

05.09.2006, 18:31 14

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) va realiza o strategie de informatizare a administratiei publice, investitiile aferente acestui proiect urmand sa se ridice pana la un miliard de euro, a declarat Zsolt Nagy, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei. Conform MCTI, strategia urmeaza sa fie finalizata mai devreme de sfarsitul acestui an.
Proiectul urmeaza sa fie derulat incepand cu acest an pana la sfarsitul lui 2007, iar fondurile vor fi sustinute de la bugetul de stat, dar se va incerca si atragerea unor fonduri din partea Uniunii Europene, au precizat oficialii MCTI.
"Este o investitie absolut necesara, avand in vedere ca o buna parte a administratiei este in urma din punctul de vedere al informatizarii", a declarat pentru Ziarul Financiar Varujan Pambuccian, seful Comisiei IT&C din Parlament.
El este de parere ca desi s-au mai facut investitii semnificative in informatizarea administratiei publice, de multe ori proiectele si sistemele informatice s-au dovedit a fi ori redundante ori incompatibile unele cu altele.
"Aceasta investitie vine un pic cam tarziu fata de alte tari, dar mai bine mai tarziu decat niciodata", a precizat Pambuccian.
Investitia necesara pentru informatizarea eficienta a administratiei publice este de aproximativ doua miliarde de euro, insa o investitie de un miliard este mult mai realista, avand in vedere ca poate fi sustinuta de bugetul statului, este de parere Pambuccian.
In orice caz, atat Pambuccian, cat si jucatori din piata sunt de parere ca investitia guvernului in informatizarea administratiei publice va fi o mana cereasca pentru industria locala IT&C. "Este si normal, avand in vedere ca in ultimii doi ani nu au mai existat prea multe proiecte IT&C finantate de stat. In orice caz, sunt convins ca piata locala va fi capabila sa absoarba aceasta investitie", a mai spus Pambuccian.
"Pentru alocarea eficienta a acestor resurse va fi necesar un proces decizional mult mai scurt precum si o planificare riguroasa. La nivel local si central va trebui sa existe capacitate de absorbtie a acestor fonduri - sa existe competente de dezvoltare de proiecte de anvergura care sa aiba un real impact asupra societatii romanesti", a declarat pentru Ziarul Financiar Florin Talpes, presedintele companiei de software Softwin si vicepresedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii.
Pambuccian considera ca pentru fiecare proiect in parte ar fi nevoie sa se apeleze la o companie de consultanta. "Nu strica niciodata o pereche de ochi in plus. Din pacate, inca exista impresia ca ne putem pricepe la toate, insa lucrurile nu stau deloc asa", a adaugat Pambbucian.
Conform estimarilor realizate de grupul de analiza European Information Technology Observatory (EITO), piata locala de tehnologia informatiei va atinge in acest an, pentru prima oara, valoarea de un miliard de euro, in crestere cu aproximativ 11% fata de anul trecut.
In schimb, piata locala de comunicatii va ajunge in acest an la un total de 3,7 mld. euro, in crestere cu peste 12% fata de anul trecut, potrivit aceleiasi surse.
Pe de alta parte, Ministerul Comunicatiilor si-a anuntat recent intentia de a realiza si o strategie de promovare a serviciilor de acces la Internet in banda larga (broadband), ministerul intentionand, in acest caz, sa selecteze prin licitatie o companie care sa ofere consultanta in elaborarea documentului.