Business Hi-Tech

Nokia vinde mai mult, dar ii scade profitul

20.10.2006, 18:20 13

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a raportat pentru prima oara in acest an o scadere a profitului in trimestrul trei, scrie Bloomberg. Erodarea marjei de profit este explicata de oficialii Nokia prin vanzarile de telefoane ieftine in China si India.
Profitul Nokia in trimestrul trei a fost de 845 mil. euro, fata de 881 mil. euro in aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, vanzarile companei au crescut cu 20 de procente, la 10,1 miliarde de euro.
Olli-Pekka Kallasvuo, directorul executiv al Nokia, a precizat ca pretul mediu al unui telefon produs de companie a scazut cu 9%, din cauza faptului ca Nokia a atacat pietele emergente pentru a-si creste veniturile. Nokia si Motorola, care au declarat in aceasta saptamana ca inregistreaza cresterile cele mai mici din ultimii cinci ani, pierd cota de piata in Europa si SUA in fata telefoanelor mai scumpe produse de Samsung si Sony Ericsson.
"Vand foarte multe telefoane, dar obtin mai putin pe ele", a declarat Theo Maas, managerul unui fond de investitii la ABN Amro Holding NV, care detine si actiuni la Nokia. Nokia a avut in al treilea trimestru o cota de piata de 36%, in crestere cu doua puncte procentuale fata de trimestrul doi.