Business Hi-Tech

Oare pe unde navigheaza angajatul in clipa asta?

05.05.2004, 00:00 14



Stiu firmele ce fac angajatii lor pe Internet? Daca acestia corespund tiparului relevat de studii, e jale: inseamna ca petrec in jur de trei ore pe saptamana descarcand continut multimedia. Mai mult, aceste materiale pot fi descarcate ilegal si atunci compania este in pericol sa intre sub incidenta legii.



Studiile recente arata o imagine ingrijoratoare pentru companiile ai caror angajati folosesc Internetul. Numai in Marea Britanie, opt milioane de oameni admit ca au descarcat muzica de pe Internet, 97% din aceasta ilegal, conchide Websense, o companie care concepe software de supraveghere a traficului in retea. Aceeasi Websense a calculat ca 75% din aceste descarcari au loc la serviciu, deoarece aici viteza conexiunii e mai mare.



Succesul urias inregistrat de site-uri de transfer de muzica intre utilizatori, precum Kazaa sau Grokster, nu reprezinta un motiv de ingrijorare numai pentru casele de discuri, care incearca sa aduca aceste site-uri in fata justitiei. Productivitatea muncii este de asemenea afectata semnificativ. Aproape 20% dintre europenii conectati permanent la Internet descarca muzica, dar cum numai 10% din acestia au conexiune broadband (de mare viteza) rezulta ca restul fac acest lucru la serviciu. Rebecca Jannings, senior analist la compania de cercetare Forrester, a precizat ca "aceasta devine o problema de productivitate care se agraveaza pe masura ce companiile folosesc din ce in ce mai mult Internetul". Alt aspect este ca aceast trafic masiv de descarcar lasa compania descoperita in fata virusilor.



Companiile pot utiliza pachete software care limiteaza accesul angajatilor la anumite categorii de site-uri. Aceasta nu rezolva insa problema daca sisteme file-sharing (fisierele sunt schimbate direct cu altii) exista deja pe PC-urile angajatilor. Aceste programe nu sunt afectate de softurile care blocheaza accesul la site-uri. O solutie ar fi folosirea unor programe care intrerup protocoalele de transfer de fisiere.



Unele companii au abordat o alta strategie pentru a rezolva aceste probleme. Astfel, in loc sa puna in practica masuri draconice de supraveghere si sa limiteze accesul la Internet, companiile pot lasa acces liber angajatilor pe site-urile de entertainment in pauza de masa sau dupa program. Acest acces liber trebuie acompaniat insa cu avertismente clare despre riscurile legale si cele legate de virusi la care supun compania.



Cu toate acestea s-ar putea ca descarcatul de fisiere sa nu fie cea mai periculoasa activitatepentru productivitatea angajatului. Paul Myers, directorul site-ului de descarcat muzica Wippit, spune ca "downloadul de fisiere muzicale este foarte rapid daca se ia in considerare timpul. Doar cauti un fisier si il descarci". In schimb, el identifica chat-ul online sau messaging-ul ca fiind mult mai nocive, pentru ca acolo se pierde cel mai mult timp.
andrei.dora@zf.ro