Business Hi-Tech

Ocolit de investigatiile procurorilor, Mark Hurd se poate concentra pe businessul HP

09.10.2006, 13:00 21

Analistii spun ca seful HP trebuie sa lase in urma scandalul anchetelor privind scurgerile de informatii si sa evidentieze sanatatea afacerilor corporatiei.
Mark Hurd, directorul executiv Hewlett-Packard, nu a fost pus sub acuzare in scandalul declansat de investigatia companiei asupra angajatilor, avand astfel timp sa se concentreze asupra rezolvarii problemelor financiare ale producatorului de PC-uri, numarul doi mondial, scrie presa internationala.
Procurorul general al Californiei, Bill Lockyer, i-a pus sub acuzare pe fostul presedinte al companiei, Patricia Dunn, si alte patru persoane. Cei cinci sunt acuzati de conspiratie si frauda din cauza rolurilor pe care le-au avut in ancheta HP, ce incerca sa identifice sursele scurgerii de informatii. Lockyer a declarat ca nu are nicio dovada privind faptul ca Hurd ar fi gresit cu ceva.
Punerea sub acuzare este o noua faza in scandalul HP, ce dureaza de aproximativ o luna si care a provocat demisia Patriciei Dunn, consilierului general, Ann Baskins, si alti trei executivi ai companiei. Actiunea procurorului general ameninta sa puna in penumbra revenirea HP din problemele finaciare, dar si sa atraga atentia asupra procesului si scandalului in detrimentul lui Hurd si companiei pe care o conduce.
"Avand in vedere ca Hurd nu a fost pus sub acuzare, el trebuie sa lase tot scandalul in urma si sa lase comunitatea investitorilor, compania si clientii sai sa merga inainte", a declarat Cindy Shaw, un analist independent pe piata IT din San Francisco.
Pe langa Dunn, oficialii americani i-au mai acuzat pe Kevin Hunsaker, fostul director de etica HP, pe detectivul Ronald DeLia de la Security Outsourcing Solution si pe Bryan Wagner si Matthew Depante, alti doi detectivi privati angajati de HP. Lockyer a declarat ca investigatia va continua.
Anthony Gentilucci, fostul director de securitate al companiei, nu a fost pus sub acuzare. Chiar daca HP, al doilea producator modial de PC-uri dupa Dell, a anuntat cele mai bune rezultate din ultimul an, actiunile companiei au scazut in ziua anuntului cu 26 de centi fiecare. Dar in aceeasi saptamana actiunile HP atinsesera cel mai ridicat nivel din ultimul an. Optimismul din piata fata de faptul ca Hurd va supravietui scandalului si clientii vor continua sa cumpere PC-urile si imprimantele produse de HP nu au afectat evolutia actiunilor.
"Piata a mers mai departe", a spus Barry James, director de investitii la James Investment Reasearch, care detine si 495.000 de actiuni HP. Investitorii "se uita la rezultate, la capitalizarea bursiera, la modelul de business si cum reuseste compania sa acapareze din cota Dell."
Hurd a devenit director executiv in aprilie 2005, inlocuind-o pe Carly Fiorina. In acelasi timp HP era in etapele preliminare ale investigatiei despre scurgerea de informatii din consiliul de administratie, care a demarat in ianuarie 2005. Oficialii companiei au declarat pe 6 septembrie ca detectivii angajati au folosit legitimatii false si au sunat noua ziaristi si doi angajati, motivand obtinerea desfasuratoarelor cu convorbirile telefonice ale directorilor HP.
Recent, oficialii Hewlett-Packard au declarat ca vor recruta sute de angajati in departamentul de vanzari pentru a obtine mai multe comenzi de la cei mai mari 2.300 de clienti din segmentul de imprimante, cel mai profitabil pentru HP. Compania, cel mai mare producator de imprimante din lume, a introdus noi modele de business care sa tinteasca piata de copiatoare si principalii sai competitori, Xerox si Canon.
Intr-o scrisoare deschisa catre Casa Alba, Hurd s-a distantat de tacticile companiei, care au inclus spionarea directorilor, a jurnalistilor si cautarea in gunoiul lor. De asemenea, el si-a asumat greseala de a trece cu vederea investigatia.
"Nu exista motive reale de a regandi cultura organizatorica ce a produs acest tip de situatie, atat in cadrul consiliului de administratie, cat si in cadrul executiv", a declarat Charles Elson, directorul John L. Weinberg Center pentru Guvernarea Corporatista la Universitatea din Delaware. "Directia vine de la conducere."
Hurd a promis in fata Comitetului de Energie si Comert al SUA ca va repara imaginea companiei. Hewlett-Packard, a spus el, a initiat masuri pentru a preveni repetarea situatiei.
"Am avut o situatie destul de dificila. Echipa dorea confirmarea mea ca sa poata afla detalii importante despre scurgerea de informatii. Am fost de acord. Nu as mai face asta inca o data", a declarat Hurd.
Chiar daca nu a fost pus sub acuzare, Hurd nu a fost absolvit public. "Nu am absolvit pe nimeni", a declarat Robert Anderson, procurorul general al California.
"Nu exista dovezi care sa ne ajute sa punem sub acuzare pe altcineva in acest moment." El a refuzat sa comenteze daca fostul director executiv - Fiorina - este investigat.
Acuzatii in cazul HP risca o pedeapsa de 12 ani de inchisoare si amenzi intre 10.000 si 25.000 de dolari.