Business Hi-Tech

Opera vrea la bursa

11.02.2004, 00:00 12

Opera Software, compania norvegiana care produce browserul de Internet cu acelasi nume, se pregateste sa se listeze la bursa de la Oslo in luna martie, informeaza CNET.com.
In ultimele luni, compania a castigat foarte mult in popularitate dupa ce a produs o versiune Opera pentru smartphones (telefoane cu functii de organizator) printre care si modelul P800 de la Sony Ericsson, foarte apreciat in mediile de business. Usor de utilizat pe acest gen de telefoane mobile, multi producatori de echipamente au decis sa licentieze softul si sa-l instaleze pe terminale inainte de a le scoate pe piata. Opera mai este disponibil si in versiuni pentru Windows, Linux si Mac OS.
Dupa noua ani in care si-a imbunatatit continuu programul de navigare pe Internet, Opera Software a castigat si popularitate dar si bani. Ultimele rezultate financiare o demonstreaza. In ultimul trimestru al anului trecut, Opera a avut un profit de 1,3 milioane de coroane norvegiene (aproximativ 190.000 $) desi in urma cu un an avea pierderi de 21,4 mil. coroane (3,1 mil. $).
Primul contract de anvergura pentru companie a fost incheiat in octombrie 2003 cu producatorul finlandez de telefoane mobile Nokia, pentru instalarea browserului pe modelul 6600. Concurenta pe piata de smartphones este insa puternica, browsere pentru astfel de telefoane producand si PalmSource dar si Microsoft.
Piata softurilor de navigare pe web pentru calculatoare personale este dominata de Internet Explorer de la Microsoft, pe locurile urmatoare ca grad de utilizare aflandu-se Opera si Mozilla.
iuliana.susanu@zf.ro

Cele mai citite ştiri