Business Hi-Tech

Oracle jubileaza: directorul executiv al PeopleSoft a fost demis

04.10.2004, 00:00 18

Gigantul software american PeopleSoft a anuntat concedierea lui Craig Conway, presedinte si director executiv, motivand ca "acesta nu mai prezenta incredere in fata consiliului director", informeaza BBC. Conway, care de-a lungul timpului s-a opus pe fata cumpararii companiei sale de catre rivalul Oracle, va fi inlocuit de David Duffield, fondatorul companiei si presedinte de onoare.
Compania se afla de mai mult de un an intr-o disputa aprinsa cu producatorul rival de software Oracle, care vrea cu orice pret sa achizitioneze PeopleSoft, iar concedierea lui Conway nu poate fi o pura coincidenta in acest razboi, comenteaza presa internationala. Lider pe piata softului pentru sectorul de business, in fata Oracle si PeopleSoft, este compania germana SAP.
PeopleSoft a respins in mod constant ofertele de cumparare venite din partea Oracle, motivand ca sumele oferite au fost prea mici, dar si ca in urma tranzactiei clientii proprii ar putea avea de suferit. Printre ofertele inaintate de Oracle in acest an s-a numarat si cea in valoare de 9,4 miliarde de dolari din luna februarie, cand actiunile PeopleSoft valorau mai mult decat in prezent, scrie BBC.
Concedierea lui Conway apare la doar cateva saptamani dupa ce justitia americana a anuntat ca oferta de achizitie a PeopleSoft inaintata de Oracle, in valoare de 7,7 miliarde de dolari, nu incalca legile antitrust americane. Cu alte cuvinte, Oracle a primit unda verde pentru a continua procedurile de declansare a operatiunii de cumparare a rivalului sau.
Saptamana aceasta Oracle va continua ofensiva printr-un proces in care contesta legalitatea unor regulamente interne ale PeopleSoft. Mai exact, este vorba de un document prin care PeopleSoft se angajeaza sa returneze in total 2 miliarde de dolari clientilor sai daca firma este cumparata intr-un interval de doi ani iar clientii au de suferit, prin scaderea calitatii serviciilor de suport tehnic, din aceasta cauza, scrie BBC.
In plus, Oracle va contesta si legalitatea unei proceduri defensive a PeopleSoft, cunoscuta drept "pastila otravita", prin care in cazul unei tentative de achizitionare a companiei de catre o alta firma are loc imediat o emisie de noi actiuni, care face tranzactia prea scumpa pentru a fi perfectata.
Liderul acestei "constructii de aparare" a fost chiar Craig Conway, cel in care consiliul director al PeopleSoft si-a pierdut acum increderea. Analistii sunt de parere ca pozitia sa a fost totusi prea radicala, si asta a provocat concedierea lui. "Conway a fost foarte transant si a spus clar ca e impotriva Oracle", afirma Brendan Barnicle, analist al companiei Pacific Crest Securities. "Cred ca au vrut (n.r. consiliul director) pe cineva putin mai flexibil pentru ca doreau sa auda si alte opinii".
Venirea lui David Duffield, in varsta de 63 de ani, la conducerea executiva a PeopleSoft ar putea sa grabeasca procedura de achizitie a firmei de catre Oracle, comenteaza specialistii. ?Prima interpretare este ca intelegerea a devenit acum mai realizabila", spune Art Hogan, analist la Jefferies&Co, care a adaugat ca perfectarea acestei tranzactii ar putea provoca o ?reactie in lant", de numeroase alte achizitii si fuzionari pe piata de software. mihai.musatoiu@zf.ro