Business Hi-Tech

Oracle se apropie amenintator de liderul SAP

16.12.2004, 00:00 16

Batalia dura intre Oracle si PeopleSoft (doi dintre liderii mondiali in softul pentru conducerea afacerilor), care a durat un an si jumatate, a avut pana la urma un invingator. Dupa ce a fost refuzata de sase ori la rand, Oracle a ridicat miza pana cand a reusit sa-si cumpere rivalul PeopleSoft in schimbul a 10,2 miliarde de dolari si este pe punctul de a reaseza piata mondiala de software pentru business. Cum anume? Analistii au desenat deja primele scenarii.
Pentru inceput, Oracle va deveni un competitor mai puternic pentru ocupantul primului loc la nivel mondial in piata de software pentru business, compania germana SAP, comenteaza presa internationala.
Oracle, un producator traditional de baze de date, si-a manifestat interesul pentru compania specializata in productia de software PeopleSoft ca un efort suplimentar de a-si intari pozitia in lupta cu SAP, scrie The Washington Post. Cotidianul american il citeaza pe fondatorul Oracle, Larry Ellison, care spune ca preluarea PeopleSoft va mari capacitatea de vanzari a Oracle cu 50% si va face din compania sa "un foarte, foarte puternic numar doi pe piata globala a aplicatiilor de business".
Surpriza, insa! In una din primele reactii de dupa anuntarea oficiala a tranzactiei dintre Oracle si PeopleSoft, oficialii SAP au avertizat ca noua pozitionare din piata nu numai ca nu-i deranjeaza, dar chiar le este favorabila.
"Nu cred ca pozitia noastra se va deteriora", a spus purtatorul de cuvant al SAP, Herbert Heitmann. "Ba mai mult, intr-un fel ne va fi chiar mai usor", a adaugat el, explicand ca pentru SAP este mai simplu sa se concentreze asupra unui singur rival important.
"Suntem numarul unu in Statele Unite, cartierul general al Oracle si PeopleSoft si piata cea mai importanta in sectorul nostru de afaceri. Nimic nu va schimba asta", a mai spus purtatorul de cuvant, care a adaugat ca SAP nu are nici un motiv pentru a-si modifica strategia de business.
Pana una-alta, Oracle va trebui insa sa se concentreze pe acceptarea "transplantului" de catre clientii si angajatii PeopleSoft. Cu o cifra de afaceri de 2,3 miliarde de dolari (1,7 miliarde de euro) in 2003, PeopleSoft are peste 12.500 de clienti.
Oracle si-a anuntat inca din vara anului trecut intentiile in privinta acestora. Avand o atitudine considerata de multi drept lipsa de tact, Larry Ellison a declarat la un moment dat ca Oracle este atrasa doar de lista de clienti a PeopleSoft si nu e prea interesata de produsele sau de angajatii companiei, scrie The Washington Post. Desi la scurt timp si-a retras afirmatiile, raul fusese facut, comenteaza publicatia americana. A urmat o lunga cursa de negociere, in care o mare parte dintre oficialii si partenerii PeopleSoft s-au opus din toate puterile preluarii companiei de catre Oracle. Cresterea succesiva a ofertei pana la 10,2 miliarde de dolari, dar si concedierea celui mai hotarat inamic al realizarii tranzactiei, directorul executiv al PeopleSoft Craig Conway, a rezolvat toate neintelegerile.
Oficialii Oracle au declarat, la scurt timp dupa perfectarea acordului cu PeopleSoft, ca vor continua sa ofere asistenta tehnica si variante imbunatatite pentru produsele acestei companii timp de 10 ani, dar si ca vor creea o linie de produse noi, care vor combina functionalitatea aplicatiilor realizate de ambii producatori. Noua linie de produse software nu va fi lansata insa decat peste doi ani si jumatate, cel mai devreme, pentru a le facilita tranzitia clientilor actuali ai PeopleSoft, conform The Washington Post.
Oracle a realizat venituri totale de 7,5 miliarde de euro in anul fiscal 2004 (10,1 miliarde de dolari). Majoritatea veniturilor au provenit din vanzarea si reinnoirea de licente software, dar Oracle activeaza si in alte domenii IT, precum consultanta, servicii si educatie. Cele mai recente rezultate financiare publicate de compania germana SAP indica venituri de 7 miliarde de euro in anul 2003. mihai.musatoiu@zf.ro