Business Hi-Tech

PDA-urile au locuri rezervate la opera

14.07.2004, 00:00 28



La orice concert de muzica clasica sau opera, de indata ce dirijorul da semnalul de inceput, o ciudata maladie pune stapanire pe cel putin un sfert din audienta. Simptomele acesteia dureaza pe toata durata concertului si iau forma unor crize de tuse demne de o tuberculoza aflata in ultimul stadiu sau a unei nevoi de nestapanit de a acompania percutia cu sunetul scos de ruperea ambalajelor de bomboane, acadele si alte asemenea dulciuri. Alte simptome la fel de frecvente includ o dorinta acuta de a trage un pui de somn (insotit bineinteles de sforaitul de rigoare) sau de a tine ritmul concertului batand din picior. In asemenea conditii cu greu mai poti urmari repertoriul, chiar daca iti este familiar.



Totusi, exista o speranta. Iar aceasta vine din micul ecran al unui asistent personal digital (PDA). Intr-o incercare de a atrage sponsori si de a imbunatati experienta publicului, cateva orchestre simfonice, printre care si venerabila Filarmonica din New York, testeaza un program pentru PDA numit Concert Companion. Acesta ofera informatii in timp real despre piesa interpretata. Teoretic, publicul echipat cu un PDA ce ruleaza acest program vor fi mai putin atrasi de alte activitati deoarece ecranul aparatului afisaza in continuu o serie de informatii ce aseaza intr-un context piesa interpretata.



Ideea originala apartine lui Roaland Valliere, care in iunie 2002 a parasit orchestra simfonica din Kansas City pentru a conduce o actiune sponsorizata de orchestra. Aceasta urma sa identifice modalitatile in care tehnologia putea fi folosita pentru a atrage oamenii in salile de concerte. "Ofera publicului ocazia de a alege. Poti fi un fin cunoscator, iar ecranul sa constituie un element de distragere a atentiei, dar pentru un novice, prezentarea informatiilor intr-o maniera multimedia se poate dovedi ceva <<cool>>", spune Valliere.





Rent-a-PDA?



Afacerea Concert Companion a fost gandita astfel incat sa se ofere posibilitatea inchirierii de PDA-uri pentru publicul concertelor. Acestea ar urma sa fie setate astfel incat sa nu poata fi folosite decat in scopul urmaririi informatiilor legate de concert. Totusi, conform unor rezultate recente, produsul mai trebuie imbunatatit: programul se blocheaza, iar accesul la toate functiile PDA-ului, inclusiv jocurile integrate, poate fi obtinut fara prea mare dificultate.



Utilitatea PDA-urilor in salile de concerte nu poate fi trecuta cu vederea. Ele sunt capabile sa ofere publicului "sanatos" posibilitatea de a se bucura de muzica in timp ce ceilalti se distreaza in liniste cu jocurile de pe PDA.