Business Hi-Tech

Pentru a cumpara PeopleSoft, Oracle ar putea apela la Microsoft

03.03.2004, 00:00 18

La nevoie si dusmanii ar putea sa te ajute. Cel putin asa pare sa gandeasca Larry Ellison, seful companiei Oracle, al doilea producator mondial de software. Vazandu-se tot mai departe de visul de a cumpara Peoplesoft, Ellison ar putea cere ajutor eternului rival Microsoft. Ironia sortii, scrie CNET News.com.
Oracle va cere ca Microsoft sa furnizeze detalii referitoare la planurile sale de extindere pe piata aplicatiilor de business, a recunoscut Jennifer Glass, purtatorul de cuvant al firmei. Care e legatura cu PeopleSoft si cu intentia Oracle de a achizitiona compania?
Departamentul de Justitie al Statelor Unite a cerut recent autoritatilor sa blocheze oferta pe care firma condusa de Larry Ellison a facut-o companiei rivale PeopleSoft, pe motiv ca ar obstructiona competitia pe piata aplicatiilor software destinate afacerilor. Potrivit reprezentantilor acestei institutii, daca Oracle ar prelua PeopleSoft, clientii de tip corporate (sic!) vor avea de ales numai intre doi furnizori de astfel de solutii pentru management (Oracle si SAP).
Departamentul de Justitie nu a luat insa in considerare, ca jucator important pe piata, si firma lui Bill Gates desi aceasta are ambitii mari in domeniu. Potrivit unor declaratii mai vechi, Microsoft intentioneaza sa-si dezvolte puternic divizia de aplicatii de business astfel incat, in 2010 sa ajunga la venituri anuale de zece miliarde de dolari. Spre comparatie, SAP, cel mai mare producator de astfel de solutii, are acum vanzari de 7,8 miliarde de dolari intr-un an iar Oracle obtine din vanzarea de aplicatii pentru business 2,5 miliarde de dolari (adica aproximativ 20% din cifra sa de afaceri pe anul fiscal 2003).
Microsoft spune insa ca strategia diviziei sale de aplicatii este orientata acum catre clientii de dimensiuni mici si mijlocii, adica cu venituri anuale mai mici de un miliard de dolari.
Gurile rele afirma insa ca, daca vrea sa ajunga la zece miliarde pe an, Microsoft va trebui sa atace si segmentul corporate, al firmelor mari. Adica sa intre in concurenta cu SAP, Oracle si PeopleSoft.
"Nu poti sa nu iei in considerare Microsoft doar pentru ca pescuieste intr-o piata unde este peste din belsug", spune Daniel Wall, unul dintre avocatii Oracle, referindu-se la orientarea firmei lui Bill Gates catre a furniza aplicatii de business IMM-urilor.
In analizarea ofertei de 9,4 miliarde de dolari propusa de Oracle pentru achizitia Peoplesoft, Departamenul american de Justitie a exclus segmentul IMM-urilor si si-a bazat recomandarea studiind impactul pe care tranzactia l-ar avea numai asupra segmentului de clienti constituit din firmele mari.
Microsoft nu a comentat nimic asupra afirmatiilor emise de Oracle si nici nu a spus daca a primit vreo cerere de la firma rivala sau de la avocatii acesteia.
Daca Microsoft va colabora cu Oracle ramane de vazut. Ironia situatiei este ca Larry Ellison a fost printre cei care au criticat Microsoft pe vremea cand firma lui Gates se afla in plin proces antitrust cu autoritatile americane. Pe atunci, Ellison sustinea ca Microsoft este monopol si ca ar trebui divizata in mai multe companii.
iuliana.susanu@zf.ro

Cele mai citite ştiri