Business Hi-Tech

"Pentru coerenta, e nevoie de o mana forte pe IT&C in Guvern". Cum comentati?

"Pentru coerenta, e nevoie de o mana forte pe IT&C in Guvern"

Calin Rangu spune ca statul trebuie sa faca in primul rand un inventar al echipamentelor IT&C

04.08.2009, 18:28 27

Ineficienta sistemului public este alimentata si de absenta unui sistem IT bine pus la punct, care ar putea impiedica administratia, spre exemplu, sa cumpere de mai multe ori produse pe care deja le detine, spune Calin Rangu, CEO al furnizorului de servicii IIRUC, companie care face parte din grupul austriac Raiffeisen Informatik.

"Ceea ce ii lipseste Romaniei este zona structurala, de strategie si infrastructura de baza", spune Rangu, care pune pe seama instabilitatii politice absenta unui proiect major de informatizare IT care sa fi fost realizat cu succes in ultimii ani de catre stat.

 

Platim pretul instabilitatii politice

"Nu avem mari proiecte de informatizare finalizate din cauza instabilitatii politice. In Romania nu a fost o perioada de ani de zile in care sa fie o stabilitate in care sa se poata construi. Cand se schimba ministru dupa ministru, normal ca fiecare vine cu idei proprii si vrea sa o ia in alta directie si asta faptului ca nu exista o strategie. Daca ar fi existat o strategie adoptata in anul 2002 care sa fie continuata in 2004 si adaptata in 2008, dar despre care sa stii ca poate se finalizeaza in 2012, atunci ar fi fost o diferenta. In Romania tot timpul se nasc strategiile cum apare un guvern nou. Fiecare executiv o ia de la zero cam cu aceleasi lucruri, si se cumpara cam aceleasi lucruri de fiecare data. Peste 4 ani mai mult ca sigur va veni un alt ministru cu alte idei - care vor fi probabil corecte insa nu va exista o coerenta."

In guvernarea Tariceanu s-au schimbat nu mai putin de patru ministri la comunicatii, toti fiind numiti de UDMR - un partid care nu a reusit sa impuna problemele din segmentul IT&C pe agenda de prioritati a executivului.

Care este insa solutia pentru ca proiectele de informatizare sa fie mai eficiente si mai bine coordonate intre institutiile statului?

"Cred ca la nivel guvernamental ar trebui sa fie o persoana care sa bata cu pumnul in masa in domeniul lT si care sa fie ascultata, pentru ca lucrurile sa poata fi corelate", crede Calin Rangu. "Este nevoie de o mana forte pe partea de IT, care sa tina unitar toata partea de IT si sa stabileasca o metodologie, un sistem de guvernanta IT pentru sistemul public."

Echipamente cumparate de cate trei ori care stau in depozite

Seful IIRUC, unul dintre furnizorii importanti de servicii IT&C de pe piata locala, spune ca primul pas anuntat de ministrul Gabriel Sandu, inventarierea echipamentelor si serviciilor IT&C ale statului, este unul corect.

"Daca se lucreaza la un inventar, este foarte bine pentru ca asa trebuie pornit. Intai trebuie sa stii ce ai, ce s-a cumparat in sectorul public, care sunt echipamentele, licentele si dupa aceea stabilesti unde vrei sa fii. Intai vezi care este situatia de fapt si dupa aceea vezi unde vrei sa ajungi si ce iti trebuie pentru asta."

Daca nu va face acesti pasi, statul risca sa cumpere la nesfarsit aceleasi echipamente si servicii, fara sa stie daca acestea chiar sunt utilizate, adauga Rangu, care a dat exemple din activitatea companiei sale ca subcontractor la un contract desfasurat anul trecut cu Ministerul Educatiei.

"Noi am avut, de exemplu, de distribuit si instalat 3.000 de imprimante multifunctionale Xerox in cadrul unui proiect desfasurat anul trecut la Educatie. Iar in cadrul acestui proiect am intalnit tot felul de situatii interesante. De exemplu, la una din scoli imprimanta pe care o livram noi era cea de-a treia multifunctionala pe care o primeau. Nu numai ca era cea de-a treia imprimanta livrata, dar si celelalte doua erau puse in depozit pentru ca directorului de scoala ii era frica sa le foloseasca. El nu voia sa-si asume riscul sa pateasca ceva daca face ceva gresit".