Business Hi-Tech

Piata romaneasca de IT: 1,6 miliarde euro in 2007

03.03.2004, 00:00 18



Piata romaneasca IT ar putea ajunge la 1,6 miliarde de euro in 2007, din care ponderea softului si a serviciilor IT va fi de aproximativ 44%. Mai precis, aceasta piata se va ridica peste trei ani la 703 milioane de euro. Aprecierile apartin analistilor companiei de consultanta Pierre Audoin Consultants si au fost incluse in ultimul studiu SITSI (Software and IT Services Industry) pentru Romania.



Pana in 2007, piata de soft si servicii IT ar urma sa creasca cu o rata anuala de 30,9%. In software si servicii IT, PAC include software de sistem, software utilitar, aplicatii soft si solutii, mentenanta echipamente, servicii profesionale si outsourcing.



In 2002, aceeasi piata s-a ridicat la valoarea de numai 189 milioane euro, crescand cu 26% fata de anul precedent.



In ceea ce priveste cheltuielile pentru tehnologia informatiei raportate la PIB si la populatie, Romania ramane mult in urma altor tari din Europa Centrala si de Est precum Cehia, Ungaria sau Polonia. Desi ratele de crestere sunt impresionante, valoarea este mica, piata aflandu-se inca la inceputul dezvoltarii sale. Segmentul de Software si Servicii IT (SITS) este inca redus, companiile si administratia publica concentrandu-se mai mult pe cererea de echipamente decat pe cea de solutii complexe si servicii informatice.



Serviciile Profesionale (SP), unde PAC include consultanta IT, dezvoltarea de aplicatii specifice, integrarea de sistem si cursurile de pregatire IT, reprezinta cel mai mare segment al pietei SITS cu o pondere de 31,9% si o valoare de 60,4 milioane euro la nivelul anului 2002. Acest segment va ramane cel mai extins in perioada previzionata si va reprezenta 32,3% din totalul pietei de software si servicii informatice in 2007.



Cei mai importanti jucatori de pe piata au fost in 2002 IBM si Hewlett-Packard. Dintre companiile romanesti s-au remarcat, potrivit studiului PAC, Romsys, Siveco, Forte, UTI Systems, Crescendo si Softnet.



Analizand structura pietei de servicii profesionale pe segmente verticale, in 2002 sectorul public a fost cel mai mare consumator de astfel de servicii, urmat de industrie si sectorul bancar.
iuliana.susanu@zf.ro

Cele mai citite ştiri