Business Hi-Tech

Pirateria cu filme online devine epidemie mondiala

13.07.2004, 00:00 518

Unul din patru utilizatori de Internet a descarcat ilegal un film iar producatorii de la Hollywood sunt ingrijorati deoarece un studiu realizat recent arata o scadere a apetitului publicului pentru a vedea filme la cinema, de a le cumpara sau inchiria. Studiul realizat de catre MPAA (Motion Picture Association of America) si OTX, companie specializata in sondaje online, a cuprins 3.600 de utilizatori Internet din opt tari inclusiv SUA.
"Fenomenul de piratare a filmelor are in acest moment toate caracteristicile unei epidemii in crestere la nivel mondial" - a spus John Malcolm vicepresedinte si director pentru operatiuni antipiratare de la MPAA. "Noi incercam sa crestem gradul de constientizare in randul publicului asupra consecintelor pe care le pot suporta daca sunt implicati in aceste activitati ilegale, prin metode educationale dar si prin intarirea actiunilor care protejeaza copyright-ul" - a mentionat Malcolm.
Studiul dat publicitatii recent a avut ca subiecti utilizatorii de Internet din Australia, Franta, Germania, Italia, Coreea, Japonia, Regatul Unit si Statele Unite. Din cei cuprinsi in studiu, 56% au spus ca vor continua sa descarce filme de pe Internet iar 17% din cei care pana acum nu au facut asa ceva au spus ca cel tarziu anul viitor vor incepe sa-si descarce filme de pe Internet. In plus, ca pentru a confirma grijile exprimate de producatorii hollywoodieni, 38% din cei care descarca in mod curent filme au spus ca li se pare acceptabil ca cineva sa descarce un film inainte ca acesta sa ajunga in cinema, iar 48% au spus ca este in regula sa descarce un film inainte ca acesta sa fie disponibil pentru cumparare pe DVD.
MPAA a inceput lupta cu pirateria in campusurile universitatilor pentru a educa studentii si parintii asupra faptului ca este ilegal sa descarci un film de pe Internet cat si asupra efectelor negative pe care acesta practica le are asupra industriei de profil. Anunturi care avertizeaza asupra problemelor legale pe care le pot avea cei care descarca filme apar acum in cotidiene si reviste pe tot cuprinsul Statelor Unite dar si in peste 100 de ziare ale universitatilor.
Jack Valenti, actualul presedinte al MPAA, spera ca aceasta campanie mediatica va domoli download-urile ilegale dar a spus ca asociatia pe care o conduce are ia tot mai in serios in consideratie actiuni in justitie impotriva acestor pirati.



andrei.dora@zf.ro