Business Hi-Tech

Plasmele, pe post de modele pentru un nou mobilier

28.04.2004, 00:00 15



Dispozitivele high-end din categoria home entertainment dau un nou suflu industriei de mobilier pentru apartament. O data cu cresterea cererii pentru televizoare plate, tot mai multe companii de mobila incearca sa-si faca loc pe piata cu standuri si console in care sa intre perfect chiar si o plasma cu diagonala de 60 inci.



Pana acum, majoritatea ansamblurilor de mobilier pentru televizoare fie erau foarte scumpe, fie prea prea mici, fie prea mari. Producatorii si-au dat seama rapid insa care e miscarea pietei asa ca au raspuns cu o oferta pe masura, facand din mobilierul pentru plasme si LCD-uri aproape un standard. "Majoritatea companiilor de mobila au acum un produs dedicat ecranelor plate. Sunt peste tot," spune Keith Hughes, analistul pe probleme de mobilier al companiei Suntrust Robinson Humphrey.



Intr-adevar, la Expozitia Internationala de Mobilier Interior care a fost organizata la High Point, in Statele Unite, toti expozantii discutau despre LCD (ecrane cu cristale lichide) si plasme.



Daca in 2003, vanzarile de ecrane plate au crescut cu 56 procente fata de anul anterior, incasarile din comercializarea plasmelor sunt prevazute, dupa cum spun analistii de la Asociatia Producatorilor de Electronice (Consumer Electronics Association), sa ajunga in acest an la 2,2 miliarde de dolari. Acesta este, de altfel, si primul an in care ansamblurile de mobila pentru televizoare cu ecran plat si-au gasit un loc in peisaj. "In sfarsit vedem ca fabricantii de mobila tin pasul cu cererea de televizoare cu ecran plat. Este un salt imens de la ofertele din trecut", spune Laura Champine, analist al companiei Morgan Keegan.



Grosimea redusa a ecranelor plate au dat producatorilor de mobilier posibilitatea sa micsoreze adancimea standurilor dar i-a determinat totodata si sa largeasca baza. Noile tipuri de mobilier vin acum cu mai multe rafturi pentru playere DVD, cutii pentru cablaj, player de muzica si boxe. Vechile standuri de televizoare, desi de o calitate foarte buna apar acum in magazin la preturi mult mai mici.



Avand in vedere popularitatea crescanda a televizoarelor plate, unii producatori au fost nevoiti sa inventeze sisteme speciale pentru copurile de mobilier. Astfel, au aparut pe piata console care ascund ecranul intr-un fel de sertar, de unde acesta iese elegant, dupa ce posesorul apasa pe un simplu buton.



"Este ca un gadget de-al lui James Bond," afirma Kim Shaver, director de marketing al companiei Hooker Furniture.



Companiile Stanley Furniture si Century Furniture au prezentat la randul lor pe piata asemenea ansambluri de mobilier. Altii, chiar daca nu ies pe piata cu astfel de inventii, investesc puternic in acoperirea cererii de mobilier pentru televizoare plate, urmarind evident si o crestere substantiala a vanzarilor.



"Aceste televizoare au revigorat categoria home entertainment. Pentru noi este o afacere care ne poate genera o crestere de cel putin 10%", spune Dave White, presedintele companiei Bush Industries. Producatorul vinde piese asamblate catre distribuitori si mobila demondata catre retelele de magazine electronice Circuit City Stores si Best Buy, doua dintre cele mai mari lanturi de magazine din Statele Unite. Bush anticipeaza acest an o crestere de sapte procente a vanzarilor de mobila gata de asamblare pentru televizoarele cu ecran plat.
claudiu.andone@zf.ro