Business Hi-Tech

Prin OTE ne-am instalat solid in Romania si Bulgaria, spun nemtii

Prin OTE ne-am instalat solid in Romania si Bulgaria, spun nemtii

Rene Obermann spune ca angajatii Deutsche Telekom trebuie sa se astepte la restructurari „dureroase” in viitor pentru ca operatorul isi va adapta tehnologia pentru a face fata competitiei unor rivali neobisnuiti ca Google si Apple (FOTO: Reuters)

02.05.2010, 23:06 27

Deutsche Telekom (DT), cel mai mare operator de comunicatii dinEuropa, este deschis unei negocieri cu statul grec pentru achizitiaunui pachet suplimentar de 10% din actiunile grupului telecom OTE,in conditiile in care astfel compania vrea sa-si intareasca pozitiape piete importante precum Romania si Bulgaria, a declarat, intr-uninterviu pentru saptamanalul german "Welt am Sonntag", directorulexecutiv al DT, Rene Obermann.

"Va exista viata dupa criza. Perspectiva noastra nu estelimitata doar la doi-trei ani. Iar prin OTE am intrat in Grecia siin alte tari importante cum sunt Romania si Bulgaria. De ce artrebui sa regretam ca ne-am instalat solid in Europa de Sud-Est?",a spus Obermann.

Grupul german a cumparat un pachet de 25% din actiunile OTE inmai 2008, pentru 3,2 miliarde de euro, iar ulterior a achizitionatinca 5% de la guvernul elen. Statul grec isi poate exercita dreptulde a vinde, pana la finele anului viitor, o jumatate din pachetulde 20% din actiuni pe care il mai detine la grupul telecom.

In contextul in care statul grec se afla intr-o situatiefinanciara limita si are nevoie disperata de bani n-ar fi acesta unmoment bun ca Deutsche Telekom sa cumpere aceste actiuni?, l-auintrebat jurnalistii nemti pe Obermann. Seful DT a evitatraspunsuri transante pe aceasta tema si a calificat drept "ospeculatie" ipoteza ca statul grec este presat puternic sa facarost de bani si atunci s-ar putea vedea nevoit sa vanda. "Speculatidin nou", le-a spus Obermann jurnalistilor de la Welt am Sonntag,adaugand: "Va spun din nou: doar guvernul de la Atena decide dacasi cand isi exercita optiunea de a vinde din actiunile OTE".

OTE detine in Romania companiile Romtelecom, Cosmote, Zapp siGermanos - care au impreuna peste 12.000 de angajati si afacerianuale de peste 1,1 mld. euro.

Romtelecom este numarul unu pe telefonie fixa si numarul doi peteleviziune prin satelit si internet. Cosmote este numarul trei petelefonie mobila si a intrat recent pe piata de servicii de date3G, odata cu achizitia Zapp. Germanos este cel mai mare retailertelecom de pe piata locala, cu aproximativ 250 de magazine.

Pana in prezent nemtii nu au facut nicio schimbare radicala inRomania: Cosmote nu si-a schimbat numele - cum se speculase - inT-Mobile (brandul de telefonie mobila al DT), toti managerii de top- numiti de la Atena, au ramas in functie si niciun manager germannu si-a asumat un post cu vizibilitate publica in companiile OTE depe piata locala.

Totusi, activitatea din Romtelecom si Cosmote s-a schimat totmai mult din 2008 incoace. De la monitorizarile de presa pana larapoartele financiare sau despre piata, acestea circula acum indoua directii - Atena si Bonn, la fel ca si sefii Romtelcom siCosmote. Si procedurile prin care se iau decizii strategice s-aumodificat, probabil, avand in vedere ca strategia Romtelecom siCosmote pe urmatorii trei ani a fost anuntata in Germania in acestan.

Achizitia unui pachet suplimentar de 10% din OTE ar puteadetermina astfel schimbari in raportul de forte din cadrul OTE sicompaniilor sale din regiune, situatie in care nemtii ar puteasa-si intensifice prezenta inclusiv in Romania.

Romtelecom trebuie sa ajunga in trei ani numarul unu pe pietelede servicii TV si internet, iar Cosmote sa-si extinda ofertele deinternet mobil 3G, potrivit datelor prezentate de Deutsche Telekomin cadrul unei conferinte cu investitorii.

Grupurile Deutsche Telekom si OTE isi vor anunta rezultatelefinanciare pe 12 mai.