Business Hi-Tech

Profitul Nokia a scazut cu 20%

18.10.2004, 00:00 16

Profitul companiei finlandeze Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a scazut in trimestrul al treilea cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Motivul principal este reprezentat de vanzarile sub asteptari de telefoane mobile, tendinta care ar putea afecta si rezultatele ultimului trimestru al anului, au declarat oficiali ai companiei citati de presa internationala.
In perioada iulie-septembrie, Nokia a obtinut un profit operational de 928 milioane de euro, cu 20% mai putin decat valoarea de 1,154 miliarde euro din perioada similara a anului 2003. In acelasi timp, vanzarile au inregistrat o crestere usoara (1%), situandu-se in trimestrul trei la nivelul de 6,939 miliarde euro.
?Cresterea vanzarilor se datoreaza cotelor de piata crescute in Europa si ritmului vanzarilor de dispozitive mobile, in continuare puternic in China, America Latina si restul Asiei, contrabalansand dezvoltarea negativa a vanzarilor in America de Nord", a declarat presedintele si directorul executiv Nokia, Jorma Ollila.
In ciuda scaderii profitului pe trimestrul al treilea, reactia pietei bursiere la anuntarea rezultatelor financiare ale Nokia a fost pozitiva, comenteaza Washington Post. In ziua anuntului, actiunile Nokia au crescut atat la bursa din Helsinki (1%), cat si la cea din New York (2%). Totusi, desi rezultatele au depasit estimarile companiei, analistii de pe Wall Street nu sunt foarte entuziasmati de perspectiva evolutiei Nokia pana la sfarsitul anului, comenteaza publicatia americana.
Oficialii Nokia au facut estimari destul de putin optimiste in privinta trimestrului patru, situand vanzarile la o valoare posibila de 8,4 - 8,6 miliarde euro. In ultimele trei luni ale anului trecut, compania a facut vanzari totale mai mari, in valoare de 8,8 miliarde euro. mihai.musatoiu@zf.ro